gfhgh
Kasia: Pomóżcie.
Oblicz długość promienia okręgu wpisanego w trójkąt równoramienny o bokach długości 10cm, 10
cm, 6 cm.
Dziękuje z góry ; *
9 paź 11:52
Godzio:
Obstawiam że umiesz obliczyć wysokość w trójkącie równoramiennym
| | 2P | | | | 6h | | 3h | |
r = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | a + b + c | | 2a + b | | 26 | | 13 | |
podstaw h które wyliczysz i masz wynik
9 paź 11:55
Godzio: | | bh | |
właściwie trzymając się oznaczeń powinno być: |
| |
| | 2 | |
9 paź 11:55
Kasia: czemu jest 26 obwód?
9 paź 12:34
Kasia: jak później obliczyć promień z tego? ; (
9 paź 12:54
Kasia: dobra wyszło mi. dzieki
9 paź 13:10