wartosc parametru a - sprawdzenie zadania
stachutrabka: czy to jest dobrze?
dla jakich wartości parametru a równanie (x−a)(2x2 + x −1) = 0 ma taki sam zbiór rozwiązań jak
równanie 2x3 −9x2 − 6x +5)=0
po wymnożeniu pierwszego : 2x3 + x2 − x −2ax2 −ax − a =0
po uporządkowaniu : 2x3 + x2(−2a +1) −x(a+1) −a
−2a + 1 = −9 a+1=−6 −a =5
a= −5 a=−5 a=5
9 paź 11:33
Kejt: powinno być +a ;> przy tym "po wymnożeniu pierwszego"
9 paź 11:36
stachutrabka: czyli a = 5 lub a= −5 ostateczny wynik?
9 paź 11:40
stachutrabka: aaaa a= 4 v a=−7 v a=5 ?
9 paź 11:43
Kejt:
−2a +1=−9
−2a=−10
a=5
a+1=−6
a=−7
a=5
czyli a∊{5;−7}
9 paź 11:47