matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Przesówanie hiperboli
czesław:
3
a)hiperbolę y=
−5 przesunieto o 4j w prawo i dwie jednostki w górę.Zapisz wzór funkci
x+2
której wykres otrzymamy.
−2
b)W jaki sposób należałoby przsunąć hiperbolę y=
−3 aby otrzymac hiperbolę
x+1
−2
y=
+7.
x−2
9 paź 10:04
Godzio:
3
a) y =
− 3
x − 2
b) trzeba przesunąć o wektor v[3,10] (3 jednostki w prawo i 10 w górę
9 paź 10:54