matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
przedstaw wyrażenie w postaci iloczynu
aga:
Przedstawieniem wyrażenia 4−x
2
+2xy−y
w postaci iloczynu jest : −((x−y)−2)((x−y)+2) nie mogę do tego wyniku dojść
zadanie jest z książki TESTY MATURALNE MATEMATYKA 2010 Wyd. AKSJOMAT
9 paź 09:58
Godzio:
4 − (x
2
− 2xy + y) = 2
2
− (x − y)
2
= (2 − (x − y) )(2 + (x − y) ) = (2 − x + y)(2 + x − y)
9 paź 10:58