Rozwiąż układ równań metodą przeciwnych współczynników
dominik: Rozwiąż układ równań metodą przeciwnych współczynników
3x+5y=2
−5x+2y=7
9 paź 09:19
toja: mnożysz obie strony równań
3x+5y=2 ||*5
−5x+2y=7 ||*3
tzn
(3x+5y)*5=2*5
(−5x+2y)*3=7*3
uwalniasz się od nawiasów
i dodajesz stronami
9 paź 09:32
dominik: dokladniej
9 paź 09:38
toja: tzn? czego nie rozumiesz?
9 paź 09:40
dominik: dlaczego pomnożyłaś przez 3 i 5
9 paź 09:43
toja: wiesz co to takiego te współczynniki?
9 paź 09:44
toja: te współczynniki to liczby "stojące" przy x i y w Twoim układzie równań
w równaniu 3x+5y=2 przy x "stoi" liczba 3
w równaniu −5x+2y=7 przy x "stoi" liczba −5
Jeśli liczbę 3 pomnożę przez 5
a liczbę −5 pomnożę przez 3
to w równaniu I−szym przy x będzie "stała" liczba 15
w równaniu II−gim przy x będzie "stała" liczba −15
15 i −15 to liczby przeciwnie−masz więc przeciwne współczynniki przy niewiadomej x
9 paź 09:58