matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie z parametrem i wzorem Vieta'e
Amadeusz:
Dla jakich m pierwiastki równanie
x
2
+mx+4=0
spełniają warunek x
1
2
+x
2
2
=2(x
1
=x
2
) ?
9 paź 08:28
Edek:
x
1
2
+x
2
2
=2(x
1
+x
2
) (x
1
+x
2
)
2
−2x
1
x
2
=2(x
1
+x
2
)
−b
−m
x
1
+x
2
=
=
= −m
a
1
c
4
x
1
x
2
=
=
= 4
a
1
podstaw i rozwiąż
9 paź 09:47