wielomiany
pomoc: Dane sa wielomiany W(x) = −8x+4 , P(x) = x² + 2x − 1 i Q(x) = 5x³ −x+4 Wielomian 14 W (x)
P (x) −Q(x)) mozna zapisac w postaci:
A. 10x4 +7x3 +5x2 −13x−5
B. 10x4 −7x −5x2 +13x −5
C. 10x4 − 7x3 +5x2 −13x +5
D. 10x4 +7x3 − 5x2 +13x −5
9 paź 07:42
pomoc: kurde za chiny nie umiem tego rozwiazac wychodzi mi taki wynik
¼(−8x+4)*(x² + 2x − 1)−(5x³ −x+4)=
¼(−8x³−16x²+8x+4x²+8x−4)−(5x³ −x+4)=
¼(−8x³−12x²+16x−4)−(5x³ −x+4)=
−2x³−3x²+4x−1−5x³+x−4=−7x³−3x²+5x−5
a nie ma takich w odp
9 paź 07:43