Wzor funkcji liniowej
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx: Funkcja f jest funkcja liniowa. Zbiorem rozwiazan nierownosci jest f(x)≥1 jest przedzial <5
+∞), a zbiorem rozwiazan nierownosci f(x)≤−2 jest przedzial (−∞,4>. Znajdz wzor funkcji.
8 paź 23:28
asv: f(x)≥1 ⇒ x∊<5;∞)
f(x)≤−2 ⇒ x∊(−∞;4>
Weźmy dowolną liczbę z przedziału i podstawmy za x
5a+b=f(x)
4a+b=f(x)
a teraz skorzystajmy z tego, że dla każdej liczby z przedziału nierówność ta będzie większa lub
równa 1/ mniejsza lub równa −2; a wtedy:
5a+b=1
4a+b=−2
4a+1−5a=−2
−a+1=−3
a=3
b=1−5a
b=1−15
b=−14
9 paź 00:10
Eta:
f(x) = ax+b
f(x) ≥1 i x€< 5,∞)
f(x) −1 = ax+b −1 −−− ma miejsce zerowe x0= 5
to: f(5)=0 => 5a +b −1=0 => 5a +b=1
dla f(x) ≤ −2 i x€( −∞, 4>
podobnie: f(x) +2= ax+b +2 −−− ma miejsce zerowe xo= 4
to: f(4)=0 => 4a +b +2=0 => 4a+b= −2
rozwiąż układ równań:
5a+b= 1
4a +b = −2
wyznacz a i b
odp: f(x) = 3x −14
9 paź 00:13