Piotrek: sprawdz czy prawdziwa jest rowność :
a) 3− √3 = √12−3√12
b) √2 − √3 = √5−2√6
8 paź 23:13
Jack:
a) obie strony są dodatnie więc podnieś do kwadratu
b) określ znaki wyrażeń po obu stronach
8 paź 23:23
Eta:
√12= √4*3= 2√3
√12−3√12= √12−6√3= √(3−√3)2= | 3−√3| = 3 −√3
bo: ( 3−√3)2= 9−6√3+3= 12−6√3
b) podobnie (√2−√3)2= ........
8 paź 23:34
Jack:
W b) nie potrzeba podnosić do kwadratu. Zresztą tu równość po podniesieniu do kwadratu nic nie
wykaże, bo jedno wyrażenie jest ujemne, a drugie dodatnie.
8 paź 23:40
Eta:
(
√2−
√3)
2= 2 −2
√6 +3= 5 −2
√6
zatem:
√(√2 −√3)2= |
√2−
√3| = −
√2+
√3=
√3−
√2
L=P
to są typowe przekształcenia do postaci : ( a−b)
2
9 paź 00:03
Jack:
(√2−√3)2=(√3−√2)2=5 −2√6, a jednak √2−√3≠ √3−√2.
9 paź 09:48