liczby wymierne i niewymierne
Piotrek: oblicz:
a) (4 − √15)√3 * (4 + √15)√3
b) ((15√5)23 + 25−0,25}) * ((15√5)23 − 25−0,25})
c) ((3 + 50,5)0,5 − (3 − 50,5)0,5)2
prosze o pomoc z waszje strony, bede bardzo wdzieczny
8 paź 23:09
Piotrek: ponawiam prośbe
9 paź 14:27
Kejt: w czym problem?
9 paź 14:28
Piotrek: nie mam pojecia jak sie zabrac, prosze chociaz o jakies pomysły
9 paź 14:31
Kejt: w a skorzystaj z:
an*bn=(a*b)n
i
(a+b)(a−b)=a2−b2
9 paź 14:33
Piotrek: licze i licze i nic mi nie wychodzi...
9 paź 14:46
Kejt: (4−√5)(4+√5)=16−5=11
(4 − √15)√3 * (4 + √15)√3=11√3
9 paź 14:50
Piotrek: przykład a) zrobilem, wynik miał wyjsc 1 i wyszlo mi jeden, b i c − mam problem
9 paź 14:59