Bardzo proszę o pomoc
anulka 72: zad.1.
Turysta jest wysokość 725 m n.p.m. i dalej będzie szedł górską ścieżką,która wznosi się pod
katem 20 stopni. Jaką wysokość osiągnie turysta po przebyciu 200 m. tej ścieżki? Jak długą
drogę musi przebyć, aby wznieść się na wysokość 900 m n.p.m?
zad.2.
Pod jakim kątem padają promienie słoneczne, jeżeli cień drzewa mającego 2,0 m wysokości ma
długość 120 cm?
zad.3.
Na górze o wysokości 60 m zamontowany jest maszt wysokości 3 m. W odległości 400 m od podnóża
góry znajduje się Tomek. Wyznacz miary kątów widzenia góry i masztu przez Tomka.
zad.4.
Działka ma kształt trapezu równoramiennego, w którym miara kąta ostrego jest równa 45 stopni.
Wiedząc, że długość dłuższej podstawy jest równa 25 m, a długość ramienia 12,5m ,oblicz pole i
obwód tej działki.
zad.5.
Boki równoległoboku mają długości 10 cm i 18 cm. Oblicz pole tego równoległoboku, jeżeli
cosinus kąta rozwartego między danymi bokami jest równy 15.
8 paź 22:58
voltage: 2.
| | 200 | | 5 | |
tgα= |
| = |
| − odczytaj jaki to kąt z tablicy wartości funkcji trygonometrycznych. |
| | 120 | | 3 | |
8 paź 23:04
voltage:

1.
| | x | |
sin 20= |
| x− wys. jaką osiągnie turysta |
| | 200 | |
| | 175 | |
sin 20= |
| x− droga jaką musi przejść aby osiagnąć 900 m. |
| | x | |
8 paź 23:11