pole i obwód trapezu i pole trójkąta
niki 17: uzasadnij, że czworokąt o wierzcholkach A,B,C,D, gdzie A=(−3,2) B=(3,−4) C=(5,1) D=(2,4)
jest trapezem. Oblicz:
a) Pole i obwod trapezu
b) Pole trójkąta, którego wierzchołkami są końce jednego ramienia i środek drugiego ramienia
uzasadnić że to trapez potrafie ale z dalszą częścią zadania a i b już mam problem. Proszę o
pomoc
:(
8 paź 21:58
TrolleY: to akurat nie jest takie trudne
najpierw narysuj te punkty w układzie współrzędnych
potem zbadaj równoległość odpowiednich wektorów
8 paź 22:00
TrolleY: warunek równoległości wektorów:
→ →
AB = k CD
8 paź 22:01
TrolleY: oczywiście sprawdź też:
→ →
AD = k2 CD
8 paź 22:02
TrolleY: co do reszty − oblicz długości odpowiednich odcinków i rozwiąż jak zwykłe zadanie z geometrii
8 paź 22:04
TrolleY: do obliczenia pola trójkąta możesz skorzystać z wzoru herona do którego potrzebne są właśnie
długości boków trójkąta
8 paź 22:05
TrolleY: pole trapezu też na dobrą sprawę można potraktować jako sumę pól dwóch trójkątów
8 paź 22:06