Znajdżź n
maria: Prosze o pomoc= mam problem z zadaniem:
Reszta z dzielenia liczby 998 przez liczbę naturalną n jest równa 8, zas reszta z dzielenia
liczby 133 przez tę sama liczbę naturalną n jest równa 7. Znajdź n.
8 paź 21:29
TrolleY:
998 = kn + 8
133 = zn + 7
kn = 990
zn = 125
powodzenia dalej
8 paź 21:48
Jack:
126, ale to szczegół...
8 paź 21:51
TrolleY: no tak
8 paź 21:53
maria: do tego zapisu też doszłam ale nie wiem co dalej
8 paź 22:28
Jack:
szukaj wspólnych dzielników liczb 990 i 126.
8 paź 22:33
TrolleY: zwróć uwagę że k i z muszą być liczbami naturalnymi pozostającymi w tym samym stosunku.
Pierwszy przypadek: k =990; z = 125; n = 1
zobacz czy są inne przypadki
8 paź 22:34
TrolleY: oj − 126 oczywiście
8 paź 22:34
maria: Dziękuję za wsparcie
8 paź 22:36
TrolleY: proszę bardzo, powodzenia w dalszej przygodzie z matmą xD
8 paź 22:37
Jack:
Przypadek, gdy n=1 niestety nie jest dobry. Trzeba znaleźć n>8 takie które są jednocześnie
dzielnikami 990 i 126.
8 paź 22:38
TrolleY: a no tak, przepraszam

za dużo myślę w pamięci, za mało piszę na kartce
8 paź 22:42
Jack:
spoko
8 paź 22:43