wyznacz liczby: x1, x2, x3, x4, które zaznaczono na osi liczbowej (odległości między sąsiednimi
punktami są jednakowe):
c) −−−|−−−−|−−−−|−−−−|−−−−|−−−|−−−
x1 √2 x2 x3 x4 √3
| 1 | 1 | ||
+ x + x + x + x = | |||
| 5 | 4 |
| 5 | 4 | ||
− | = 5x | ||
| 20 | 20 |
| 1 | |
= 5x | |
| 20 |
| 1 | ||
x = | ||
| 100 |
| 1 | 1 | |||
x1 = | + | |||
| 5 | 100 |
| 1 | 2 | |||
x2 = | + | |||
| 5 | 100 |
| 1 | 3 | |||
x3 = | + | |||
| 5 | 100 |
| 1 | 1 | |||
x4 = | + | |||
| 4 | 100 |
| 1 | ||
a) a1 = | ||
| 4 |
| 1 | ||
a6 = | ||
| 3 |