zadania z geometrii analitycznej
pomocy: ZAD.1
Napisz równanie okręgu o promieniu √5 stycznego do prostej x−2y−1=0 w punkcie A(3,1).
ZAD2.
Dany jest okrąg o równaniu x2 + y2 −2x −2y +1=0 i prosta x−y−1=0. Oblicz długość cięciwy tego
okręgu zawartej w danej prostej i jej odległość od środka okręgu.
proszę, niech ktoś pomoże. byłbym wdzięczny za analize zadania, jakby się komuś chciało to
obliczenia, chociaż te pierwsze.
8 paź 20:41
TrolleY: zad 1
r = √5
S(a;b)
punkt A należy do okręgu więc:
(3−a)2+(1−b)2 = 5
jako drugie równanie wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkty S i A (będzie ona
prostopadła do tej prostej co podałeś)
8 paź 20:59
pomocy: up up, pomoże ktoś?
10 paź 14:31