niewymierności/pierwiastki
sweetghost: niewymierności/pierwiastki
Kika razy próbuje już zrobić to zadanie i mi wychodzi zły wynik

jesłi byscie mieli chwile to
prosze o rozwiazanie

z góry dzięki
Znajdź pole i obwód prostokąta, którego bok i przekątna mają długość odpowiednio równą:
(4
√5 − 6)cm i 15 cm.
8 paź 20:34
TrolleY: a = 15
d = 4
√5 − 6
d
2 = a
2 + b
2
b
2 = d
2 − a
2
b
2 = 4
2*5 + 6
2 − 2*6*4
√5 spróbuj dalej
8 paź 20:36
TrolleY: oj sora, zjadłem coś

b
2 = 4
2*5 + 6
2 − 2*6*4
√5 − 15
2
8 paź 20:38
Kejt: Trolley.
d>a
u Ciebie:
d=4√5−6=2,24*4−6=2,96
a=15
;>
8 paź 20:39
sweetghost: no próbowałam

i mi wyszło:
√109 + 48√5
i pole by wtedy wynosiło: (4
√5 − 6) *
√109 + 48√5
wiec chyba coś pomyliłam w obliczeniach
8 paź 20:40
TrolleY: tzn że w zadaniu jest błąd, d musi być przeciwprostokątną. Sora, nie sprawdzałem czy jest to
możliwe

ale z tego równania by wyszła mi przecież sprzeczność więc wszystko i tak by się
wydało
8 paź 20:42
TrolleY: a sora, źle spojrzałem − zrozumiałem że a = 15

faktycznie
8 paź 20:43
TrolleY: a więc inaczej:
a = 4√5 − 6
d = 15
podstawiasz do tego samego równania
8 paź 20:44
Kejt:
b2=d2−a2
b2=225−(4√5−6)2
b2=225−(16*5−48√5+36)
b2=...
b=...
8 paź 20:45
sweetghost: a da się to "(4
√5 − 6) *
√109 + 48√5" w ogóle w jakiś sposób wymnożyć?
8 paź 20:45
TrolleY: b2 = 152 − 42*5 − 62 + 2*6*4√5
8 paź 20:45
TrolleY: hmm... jeżeli to faktycznie tak wychodzi (nie liczyłem) to chyba nie, 109 jest chyba liczbą
pierwszą. Możesz ew. podać przybliżony wynik.
8 paź 20:46
TrolleY: możesz też ew. włączyć po pierwiastek i zobaczyć
8 paź 20:47
TrolleY: ten pierwszy nawias
8 paź 20:48
sweetghost: no ja obliczałam właśnie przekątna jako 15cm i wyszedł mi taki wynik jak wcześniej napisałam

nie zauważyłam nawet że zrobiłeś inaczej
8 paź 20:48
Bogdan:
Podpowiedź: √ 109 + 48√5 = √ (8 + 3√5)2 = |8 + 3√5| = 8 + 3√5
8 paź 20:54
TrolleY: a no nie myślałem, żeby rozłożyć to na wzór skróconego mnożenia chociaż tydzień temu to robiłem
xD
8 paź 21:03
sweetghost: oOoo.. dzękuje bardzo
8 paź 21:18