mam problem z jednym przykładem.. próbowałam już z 5 razy i zawsze
wychodzi mi tak samo (wychodzi taka liczba z którą nie jestem w stanie porównać
drugiej
) mógłby mnie ktoś poprawić albo podać poprawne rozwiązanie?
z góry dzięki
Która z liczb x i y jest większa:
| 2 | ||
x = | i y = 4√2 + 1 | |
| 4√2 − 1 |
| 2 | 4√2 + 1 | |||
x = | * | |||
| 4√2 − 1 | 4√2 + 1 |
| 2 * (4√2 + 1) | ||
x = | ||
| (4√2)2 − 12 |
| 2 * (4√2 + 1) | ||
x = | ||
| 16 * 2 − 1 |
| 8√2 + 2 | ||
x = | ||
| 31 |
| 8 * 1,41 + 2 | 11,28 + 2 | 13,28 | ||||
x = | = | = | ||||
| 31 | 31 | 31 |
x i y to liczby dodatnie, więc jak odejmiemy jedną od drugiej to się
dowiemy któa jest większa
| 2 | 2 | (4√2 + 1)(4√2 − 1) | ||||
x − y = | − (4√2 + 1) = | − | ||||
| 4√2 − 1 | 4√2 − 1 | 4√2 − 1 |
| 2 | 31 | 2 − 31 | −29 | |||||
= | − | = | = | różnica wyszła | ||||
| 4√2 − 1 | 4√2 − 1 | 4√2 − 1 | 4√2 −1 |
| 8√2 + 2 | 2(4√2 + 1) | 2 | |||
= | = | (4√2+1} | |||
| 31 | 31 | 31 |
jesteś wielki