parametry
_Em_(: Zbadaj liczbę rozwiązań równania ||x−4|−2|=m w zależności od parametru m.
8 paź 19:51
TrolleY: narysuj wykres funkcji y = ||x−4|−2|
potrafisz to zrobić? wiesz, zdejmujesz po kolei przekształcenia.
8 paź 19:52
_Em_(: Hm..może umiem

Znaczy sprawdź proszę

1. y=x−4
2. y=|x−4| (czyli przerzuca się wszystko nad oś OX)
3. y=|x−4|−2 (przesuwa się o 2 jednostki w lewo czy na doł?

)
4.y=||x−4|−2| (znów wszytsko do góry nad oś OX)
tak czy nie?
8 paź 19:57
TrolleY: no masz rację.
y = ||x−4|−2|
|f| : |x−4|−2|
[4;−2] : |x|
|f| lub f(|x|) : x
w zasadzie dobrze rozłożyłeś

jeżeli masz wektor [4;−2] to przesuwasz o 4 jedn. w prawo (x musi być o 4 większy) i o 2 jedn.
w dół (y musi być o 2 mniejszy)
8 paź 20:00
TrolleY: żeby było jasne − ja rozłożyłem inaczej ale w tym przypadku obaj rozłożyliśmy dobrze.
8 paź 20:02
TrolleY: jak narysujesz sprawa wygląda tak: bierzesz linijkę, układasz ją na dole wykresu równolegle do
osi x i przesuwasz do góry. sprawdzasz ile razy w danym miejscu linijka przecina wykres (to
będzie ilość rozwiązań)
8 paź 20:03
_Em_(: aaa

oki czyli w 3. przesuwam wykres |x−4| o wektor [0 ; −2]

? czyli po prostu w doł?

i potem będę rysowała proste równoległe do osi OX i pisała w których przedziałach ma np jedno
rozwiazanie , dwa itp?
8 paź 20:06
_Em_(: no tak

nie widziałąm ze odpowiedziałes mi na to pytanie i dlatego je zadałam jeszcze raz.

dziekuje za pomoc

a jeszcez jedno gdy mam zadanie takiej samej tresci
||x+5|−1|=m
2−1
to robie to samo a potem co robie z ta druga strona z tym m
2−1

8 paź 20:08
TrolleY: tzn, nie trzeba rysować bo tylko zamażesz wykres

piszesz po prostu np jeżeli od dołu ciągle nie przecinało wykresu aż doszłaś do 0 a tam
przecięło w jednym miejscu to:
"dla m∊(−
∞;0) zero rozwiązań"
"dla m=0 jedno rozwiązanie"
tzn nie wiem czy tak będzie akurat w tym przypadku, to tylko przykład
8 paź 20:10
Godzio:
no to np jak jest jedno rozwiązanie dla załóżmy y = 4 to
m2 − 1 = 4
m2 = 5 ⇒ m = √5 v m = −√5
jeśli jest brak rozwiązań dla (−∞,0)
to trzeba rozwiązać nierówność
m2 − 1 < 0
m2 < 1 ⇒ m ∊ (−1,1)
zrozumiałe ?
8 paź 20:11
TrolleY: robisz identycznie tylko z jedną poprawką
gdy np przecina Ci wykres raz dla y=0 to jeszcze rozwiązujesz równanie m2−1=0
jest to ciągle linia prosta bo po prawej stronie = nie ma x. gdyby był x to sprawa byłaby
bardziej skomplikowana.
8 paź 20:11
_Em_(: Jasne już rozumiem

Dziękuję Wam bardzo!
Mam jeszzcze np> takie zadanie którego narazie nie rozumiem. Mam wymienić elementy zbioru
A={x:x
2+|x|−6<0 ∧ x∊C}
co z tym zrobić?
rozważyć dwa przypadki, rozwiazac ta nierówność i odpowiedzia beda po prostu liczby calkowite z
obu zbiorów
8 paź 20:17
TrolleY: tak, odpowiedzią będą liczby całkowite z rozwiązania tej nierówności
8 paź 20:18
_Em_(: Aaa jeszcze do tego pytanie : ||x+5|−1|=m
2−1
Mam narysować wykres funkcji, która dla każdej wartości parametru m przyporządkowuje liczbę
pierwiastków równania.
to chodzi tylko o ten wykres co w poprzednim zadaniu robiłam?
8 paź 20:22
TrolleY:
{0 dla m∊...
f(m)= {1 dla m∊...
{2 dla m∊... itd
0, 1, 2 to liczba rozwiązań
8 paź 20:24
_Em_(: aaa

Dziękuję jeszcze raz!
8 paź 20:26
TrolleY: proszę
8 paź 20:27
_Em_(: Hm znów problem

Jak narysować taką funkcję

?
proszę o wskazówkę

f(x)=|2x−2|−|x+1|
8 paź 20:36
Godzio: w przedziałach,
x ∊ (−∞, −1) ⇒ f(x) = −2x + 2 − (−x − 1) = −2x + 2 + x + 1 = −x + 3
x ∊ <−1,1) ⇒ f(x) = −2x + 2 − (x + 1) = −2x + 2 − x − 1 = −3x + 1
x ∊ <1,∞) ⇒ f(x) = 2x − 2 − (x + 1) = 2x − 2 − x − 1 = x − 3
8 paź 20:39
_Em_(: czyli narysować np. w przedziale od(−∞,−1) funkcję −x+3 itd ?

Dziękuję jesteście wielcy!
8 paź 20:42
Godzio: dokładnie tak
8 paź 20:45
_Em_(: A taką funkcję jak narysować?
8 paź 20:47
TrolleY: rozwiąż też na przedziałach, to będzie, funkcja przyjmie warości −1, 0, 1 w odpowiednich
przedziałach
8 paź 20:49
TrolleY: sora, pardon − dla zera nic nie przyjmnie bo zero nie należy do dziedziny
8 paź 20:49
Godzio:
0 to raczej nie przyjmie prawda

?
8 paź 20:50
TrolleY: wiesz, za szybko piszę

też na sprawdzianach muszę często poprawiać takie głupie błędy xD
8 paź 20:51
Godzio: mam podobnie, tylko ja zazwyczaj mylę się w prostym mnożeniu
8 paź 20:53
_Em_(: Kurcza tego to nie bardzo rozumiem jak narysować.
Poproszę o jakąś jeszcze wskazówkę
8 paź 20:53
Godzio:
dla x ∊ (−
∞,0)
dla x ∊ (0,
∞)
8 paź 20:54
_Em_(: Nie myślałam, że to takie proste

Dziękuję

Lepiej tłumaczycie niż nauczyciele

a mam jeszcze pytanie:
Gdy wartośc bezwzględna jest nalożona na całe wyrażenie to przekształca się do góry, gdy jest
nalożona na samo x to wtedy rysuje się po prowej stronie to samo co po lewej. a co się dziej
gdy jest minus przed x. np. − |x| ?
8 paź 20:59
TrolleY: to wtedy masz jeszcze przekształcenie −f(x). Jest to symetria względem osi X
8 paź 21:01
_Em_(: OKI

Dziękuję
8 paź 21:01
TrolleY: analogicznie przekształcenie f(−x) to symetria względem osi Y
8 paź 21:02
Godzio: "to wtedy rysuje się po prawej stronie to samo co po lewej"
właściwie jest na odwrót, rysuje się po lewej to samo co po prawej
8 paź 21:04
_Em_(: A no tak faktycznie

Pomyliłam się
8 paź 21:05
_Em_(: Kolejny problem mam

zadanie:
zaznacz w ukłądzie wspołrzędnych zbiór A, B i A∩B jeśli:
A={(x,y): x∊R ⋀ x
2+y
2−6x+5>0}
B={(x,y): x∊R ⋀ y−|x−2|≥0}
i pierwszy umiem narysować, ale jak drugi?
8 paź 21:18
Godzio:
A − zauważ że jest to obszar po za okręgiem x
2 + (y − 3)
2 −− dokładnie jaki to się zastanów
B − y ≥ |x − 2| −−− rysujesz |x − 2| i wszystko ponad tym wykresem łącznie z nim jest zbiorem B
A ∩ B −− część wspólna ale to chyba wiesz
8 paź 21:21
_Em_(: Oki

Chyba dobrze mi wyszło

Dziękuję

A teraz mam takie:
Mam wyznaczyć A,B,B\A
A={(x,y) : x∊R i y∊R i |y|≤|x|}
B={(x,y) : x∊R i y∊R i X
2+y
2≤1}
i pytanie do tego:jak zbiór A namalować?
8 paź 21:34
TrolleY: jesteś jeszcze?
8 paź 21:37
_Em_(: Ja czy Godzio?
8 paź 21:38
TrolleY: aaa tu czas na serwie leci inaczej niż u mnie na kompie
8 paź 21:38
_Em_(: Racja, u mnie też, nawet nie zauważyłam
8 paź 21:39
TrolleY: powiem Ci że nie często się spotyka takie zadania... hmm... musisz chyba tą nierówność rozpisać
zgodznie z definicją wart. bezwzględnej
8 paź 21:40
Godzio:

y ≥ 0, x ≥ 0
y ≤ x
y ≥ 0, x < 0
y ≤ −x
y < 0 x ≥ 0
−y ≤ x
y ≥ −x
y < 0 x < 0
−y ≤ −x
y ≥ x
8 paź 21:42
_Em_(: Hmm...oki

zastanowie się nad tym potem, a póki jeszcze jesteście to zapytam o kolejne
zadanie

bo chyba coraz trudniejsze są

Jak rozwiązać taki układ równań najprościej?

{ 3|x| + 2y = 1
{ 2x − |y| = 4
8 paź 21:42
TrolleY: no właśnie

widzę że tu został właściwy człowiek do pomocy to nie będę przeszkadzał xD
8 paź 21:43
_Em_(: O kurcza.
Godzio!

w życiu bym tego sama nie wymyśliła

!
D

Z

I

Ę

K

U

J

Ę
8 paź 21:44
_Em_(: Już nie przesadzaj TrolleY

bo obaj jesteście potrzebni

bez Was bym nie zrobiła tych zadań
8 paź 21:45
Godzio: Analogicznie jak poprzednie trzeba rozpisać wszystkie przypadki,
| ⎧ | 3|x| + 2y = 1 | |
| ⎩ | 2x − |y| = 4 |
|
dla x ≥ 0 i y ≥ 0
| ⎧ | 3x + 2y = 1 | |
| ⎩ | 2x − y = 4 |
|
dla x < 0 i y ≥ 0
| ⎧ | −3x + 2y = 1 | |
| ⎩ | 2x − y = 4 |
|
dla x ≥ 0 i y < 0
| ⎧ | 3x + 2y = 1 | |
| ⎩ | 2x + y = 4 |
|
dla x < 0 i y < 0
| ⎧ | −3x + 2y = 1 | |
| ⎩ | 2x + y = 4 |
|
pamiętaj rozwiązując każdy układ żeby na końcu sprawdzić czy rozwiązanie należy do tego
przedziału np.
dla x ≥ 0 i y ≥ 0 jeśli wyjdzie x = −3 i y = −1 −− to nie ma rozwiązania dla tego przypadku
8 paź 21:49
_Em_(: OKi

Dziękuję zaraz zrobię,
no ale teraz już obiecuję, że ostatnie zadanie na dziś

Wyznacz dopełnienie zbioru A={x:x∊R i x
4−10x
2+9<0}
co to jest dopełnienie

?
8 paź 21:52
Godzio:
Dopełnienie w tym wypadku to: A' = R − {A}
np. A∊N i A = {1,2,3,6,7,...n} to A' = {4,5}
8 paź 21:53
TrolleY: dopełnienie to jest to wszystko oprócz tego co masz podane

przykład: dopełnieniem zbioru m∊(1;3) gdzie m∊R będzie m∊(−
∞;1>∪<3;+
∞)
8 paź 21:55
_Em_(: Rozumiem

Dziękuję WAM bardzo bardzo za pomoc

!
8 paź 22:02
TrolleY: proszę

matematyka wspaniałą nauką jest! idź w pokoju i nawracaj ludzi na matematykę! xD
8 paź 22:03
Godzio: powodzenia
8 paź 22:04
_Em_(: hehe xD
Napewno nigdzie stąd nie pójdę

bo tu tak dobrze zadania tłumaczą
8 paź 22:09