Dziedzina wyrazenia...
Misia: | | 4 − x2 | |
Dziedzina wyrazenia |
| jest : |
| | x3 +2x2−4x−8 | |
A) R/ {1,2,−4,−8} B) R\{2} C)R\{−2,2} D) R
8 paź 19:16
Jack:
policz pierwiastki mianownika i porównaj z liczbami wyrzuconymi z R w każdym podpunkcie.
8 paź 19:17
Kejt:
x3 +2x2−4x−8=0
x2(x+2)−4(x+2)=0
(x2−4)(x+2)=0
(x+2)(x−2)(x+2)=0
przyrównaj każdy nawias do zera(oczywiście oprócz tych powtarzających się) i policz x..
8 paź 19:18
TrolleY: musisz obliczyć ilość pierwiastków równania
x3 + 2x2 − 4x − 8 = 0
porada:
z x3 + 2x2 wyciągnij x2 przed nawias, a z dwóch pozostałych −4
8 paź 19:19
Misia: witam a czy moglibyscie pomoc mi to rozwiazac ze tak powiem matematyka nie jest moja najlepsza
strona:(
8 paź 19:31
Kejt: przyrównaj kolejno nawiasy do zera.. i wylicz x. powinny Ci wyjść dwa.
8 paź 19:33