TRYGONOMETRYCZNE
DZIUBEK140: POMOCY



Przez środek boku BC trójkąta równobocznego ABC poprowadzono prostą tworzącą z tym bokiem 30
stopni i dzielącą ten trójkąt na dwie części. Oblicz stosunek pola mniejszych z tych części
do pola drugiej z nich.
8 paź 18:58
TrolleY:

| | 1 | | 1 | |
proste zadanie z podobieństwa, k= |
| (|CD|= |
| |BC|) |
| | 2 | | 2 | |
8 paź 19:08
TrolleY: tzn mogłem poprowadzić jeszcze wysokość ΔABC
8 paź 19:09
TrolleY: k odnosi się do połowy trójkąta ABC
8 paź 19:10
DZIUBEK140: jak ja mam z tego obliczycy z tosunek jak nie mam długosci boków

?
8 paź 19:11
TrolleY: do obliczenia stosunku nie potrzebujesz konkretnej liczby, ale musisz wszystko uzależnić od
jednej niewiadomej. Zauważ że stosunek to iloraz dwóch liczb, a więc przy dzieleniu niewiadome
ci się skrócą.
8 paź 19:12
DZIUBEK140:
8 paź 19:14
DZIUBEK140: jak mozesz zrób mi to zadanie zebym zrozumiała a wynik to 1:7
8 paź 19:16
TrolleY: słusznie, tak Ci będzie łatwiej, jeżeli tak to przedstawisz.
wzór na pole trójkąta równobocznego:
8 paź 19:16
TrolleY: Oke, pozwól ze skorzystam z mojego rysunku bo tam mam oznaczenia
8 paź 19:25
TrolleY: | | 1 | | 1 | |
P1 = |
| PABC * k2 = |
| PABC |
| | 2 | | 8 | |
| | 7 | |
P2 = PABC − P1 = |
| PABC |
| | 8 | |
8 paź 19:30
TrolleY: sora, jednak nie skorzystałem z mojego rysunku

P
1 to pole mniejszej części a P
2 to większej
P
ABC to pole całego trójkąta (tego dużego)
8 paź 19:32