Monia : 1. W czasie 10s ruchu jednostajnie przyspieszonego ciało przebyło drogę 30m, Jego szybkość
wzrosła pięciokrotnie. Oblicz szybkość początkową i przyspieszenie tego ciała.
2. Jakie opóźnienie ma ciało, które w czasie 1 minuty przebyło drogę1000m zmniejszając
szybkość z 72 km/h do 0.
3. Pociąg jedzie z szybkością Vp. = 72 km/h przed stacją pociąg hamuje tak, że opóźnienie ruchu
przyjmuje wartość a=−0.5m/s2. W jakiej odległości od stacji rozpoczęło się hamowanie? ( w tym
zadaniu nie wiem czy wyjdzie 400 czy 1200 albo jeszcze inaczej ? )
8 paź 18:01
Kejt: 1.
Dane: Szukane:
t=10s a=?
s=30m v
p=?
5v
p=v
k
| | at2 | |
s= |
| <− wyprowadź a i podstaw dane |
| | 2 | |
| | vk−vp | |
a= |
| <− podstaw i wylicz vp |
| | Δt | |
8 paź 18:06
Monia : a możesz mi wytłumaczyć jeszcze raz
8 paź 18:09
Kejt: a czego nie rozumiesz?
8 paź 18:09
Monia : jak to wyliczyć ...bo wzory znam
8 paź 18:10
Kejt: podstawiasz wartości.. czyli np. jak masz t=10s to w miejsce "t" wstawiasz 10s..
8 paź 18:12
Monia : A byś mógł mi to wyliczyć

Byłabym wdzięczna
8 paź 18:13
Kejt: nie, nie mogłabym..
8 paź 18:13
Monia : czemu
8 paź 18:14
Kejt: bo to Twoja praca domowa, nie moja. Jaki będzie Twój wkład w to zadanie?
8 paź 18:15
Monia : Czy wynik to a =3/5
8 paź 18:17
Monia : Co podstawić za Δt
8 paź 18:19
Kejt: jest ok. ale pamiętaj o jednostkach ;>
8 paź 18:19
Kejt: delta t to wartość zmienna czasu. podstaw 10s.
8 paź 18:19
Monia : dzięki
8 paź 18:22
Kejt: spoko.
8 paź 18:24