Dzialanie algebraiczne (wzory skroconego mnozenia)
Gosc ^^: Wiedzac ze: a + 1/a = 3
Oblicz:
a3 + 1/a3
Niestety nie wiem jaki wynik powinien wyjsc, mi wyszlo 15 i bylbym wdzieczny gdybyscie mogli
rozwiazac to dzialanie i opisac jak doszliscie do wyniku (jesli jest rozny od 15)
8 paź 17:57
TrolleY: skorzystaj z tego:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(a + |
| )2 = a2 + 2a* |
| + |
| |
| | a | | a | | a2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
a3 + |
| = (a + |
| )(a2 − a* |
| + |
| ) |
| | a3 | | a | | a | | a2 | |
8 paź 18:14
Gosc ^^: ja to tak rozwiazywalem i nie wiem jak inaczej to zrobic
| | 1 | | 1 | |
a3 + |
| = a3 + ( |
| )3 = |
| | a3 | | a | |
| | 1 | | 1 | |
= (a + |
| )(a2 − 1 + |
| ) = |
| | a | | a2 | |
8 paź 18:43
Tomek.Noah: ostatnia linijka zle powinno byc −3 a nie −4
8 paź 18:47
Gosc ^^: aa no tak.... dzieki za pomoc!
8 paź 18:49