A
A: Parę zadań na poziom rozszerzony
Jedna uwaga − zadania są na poziomie "
starej" matury z matematyki, także niektóre
zagadnienia zawarte w tych zadaniach mogą nie obowiązywać.
Niemniej jednak warto rozwiązać

1. Rozwiąż równanie 2
sin2x + 2
cos2x = 3
8 paź 17:53
A: | | | |
2. Wykaż, że n3 ≥ | dla każdego n∊N |
| | |
3. Dla jakich wartości x szereg geometryczny x − x
3 + x
5 − x
7 +.... jest zbieżny? Wykreśl
sumę tego szeregu jako funkcję zmiennej x.
| | 5 | |
4. Oblicz dokładnie wartość: a) sin75 b) cos |
| π |
| | 12 | |
5. W równoległoboku o polu 72cm
2 przekątne mają długość 20 i 12 cm. Oblicz długość dłuższego
boku tego równoległoboku.
6. Rozwiąż nierówność x
4 − 6x
3 + 3x
2 + 26x − 24 ≤ 0
7. Wyznacz wszystkie wartości parametru m tak, aby równanie (2m+1)x
2 − (m+3)x + 2m +1 = 0
miało dwa różne pierwiastki x
1,x
2 spełniające warunek x
12(1+x
2) + x
2(1+x
1) > −2
8. Dane są punkty: A=(1,2,3), B=(4,3,3), C=(3,6,3), D=(0,5,3), W=(2,4,−7)
Sprawdź, czy ostrosłup o podstawie ABCD i wierzchołku W jest ostrosłupem prawidłowym. Oblicz
objętość tego ostrosłupa.
8 paź 18:00
A: 9. Trójkąt prostokątny o przyprostokątnych 6cm i 8cm obraca się dokoła prostej zawierającej
przeciwprostokątną.
Oblicz objętość i pole powierzchni powstałej bryły
10. Z urny pierwszej przenosimy jedną kulę do drugiej urny. Następnie z drugiej urny losujemy
jedną kulę. Jaka jest szansa, że w pierwszym losowaniu pobrano kulę białą, jeśli wiadomo, że w
drugim losowaniu wyciągnięto kulę czarną?
| | π | | π | |
11. Naszkicuj wykres funkcji f(x) = sin(|x− |
| | + x − |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
8 paź 18:13
A: Adnotacja do zadania 10.
W pierwszej urnie mamy 3 kule białe i 2 czarne. W drugiej urnie mamy jedną kulę białą i 4
czarne.
8 paź 18:15
Kejt: to ja się połaszę na 9.

można tutaj rozwiązanie podać? ;>
8 paź 18:25
Jack:
1.
podstawienie t=2
sin2x, t>0
t=2
sin2x
t=2
1−cos2x
Stąd,
t
2−3t+2=0
t
1=1
t
2=2
dla t=1
1=2
sin2x
2
0=2
sin2x
0=sin
2x
x= kπ, k∊Z (całkowite)
dla t=2
2=2
sin2x
2
1=2
sin2
1=sin
2x
| | πk | |
Ostatecznie x= |
| , gdzie k∊Z. |
| | 2 | |
8 paź 18:42
Ломоно́сов: 10.
Wprowadźmy oznaczenia:
A − zdarzenie polegające na wylosowaniu kuli czarnej z drugiej urny
B
1 − zdarzenie polegające na przeniesieniu kuli białej z pierwszej urny do drugiej
B
2 − zdarzenie polegające na przeniesieniu kuli czarnej z pierwszej urny do drugiej
Przeniesienie danej kuli jest równoznaczne z jej wylosowaniem.
Skoro w pierwszej urnie mamy łącznie 5 kul, to:
| | 3 | |
P(B1) = |
| ( losujemy jedną białą kulę spośród trzech dostępnych białych) |
| | 5 | |
| | 2 | |
P(B2)= |
| (losujemy jedną czarną kulę spośród dwóch dostępnych czarnych) |
| | 5 | |
Aby obliczyć P(A) należy skorzystać z wzoru na
prawdopodobieństwo całkowite
P(A) = P(A/B
1) * P(B
1) + P(A/B
2) * P(B
2)
W naszym przypadku:
P(A/B
1) − prawdopodobieństwo, że wylosujemy z drugiej urny kulę czarną pod warunkiem, że z
pierwszej urny wylosowaliśmy kulę białą.
P(A/B
2) − prawdopodobieństwo, że wylosujemy z drugiej urny kulę czarną pod warunkiem
że z pierwszej urny wylosowaliśmy kulę czarną.
P(A/B
1) − w drugiej urnie mamy 6 kul − 4 czarne i
2 białe (łącznie z pobraną
białą).
P(A/B
2) − w drugiej urnie mamy 6 kul −
5 czarnych i jedną białą (łącznie z pobraną
czarną)
| | 4 | | 3 | | 5 | | 2 | | 22 | |
P(A) = |
| * |
| + |
| * |
| = |
| |
| | 6 | | 5 | | 6 | | 5 | | 30 | |
Musimy jeszcze obliczyć prawdopodobieństwo wylosowania z pierwszej urny kuli białej pod
warunkiem, że z drugiej urny wylosowano kulę czarną ⇒ P(B
1/A)
Wynik doświadczenia jest nam znany − wylosowanie kuli czarnej. Korzystamy zatem ze
wzoru
Bayesa
| | 4 | | 3 | | 30 | | 6 | |
P(B1/A) = |
| * |
| * |
| = |
| − co jest poszukiwaną szansą |
| | 6 | | 5 | | 22 | | 11 | |
8 paź 19:02
Kejt:

8*6=10h
48=10h
h=4,8
H
2=8
2−h
2
H
2=64−23,04
H
2=40,96
H=6,4
V
c=V
1+V
2
| | 1 | |
V1= |
| * π * 23,04 * 6,4 |
| | 3 | |
V
1=49,152π
| | 1 | |
V2= |
| * π * 23,04 * 3,6 |
| | 3 | |
V
2=27,648π
V
c=49,152π+27,648π=76,8π≈241,152 (nie wiem czy trzeba przybliżyć..ale na wszelki wypadek

)
P
bc=P
b1+P
b1
P
b=πrl
P
1=π4,8*8=38,4π
P
2=π4,8*6=28,8π
P
bc=38,4π+28,8π=67,2π≈211,008 (tutaj też nie wiem..)
mam nadzieję, że dobrze wyszło
8 paź 19:09
Bogdan:

Zadanie 9.
| | 8 * 6 | | 48 | |
R = |
| = |
| = 4,8 |
| | 10 | | 10 | |
| | 1 | | 1 | |
V = |
| πR2H = |
| π*4,82*10 = 76,8π |
| | 3 | | 3 | |
P = πR*8 + πR*6 = 14πR = 14*4,8π = 67,2π
8 paź 20:34