| gt2 | ||
skorzystaj ze wzoru h = | h−wysokosc g−przyszpieszenie ziemskie przyjmuje się | |
| 2 |
| 9,8*(10)2 | ||
h = | = 490 zalezy jaką przyjmiesz wartosc przyszpieszenia ziemskiego 9,8 mozna | |
| 2 |
Mam jeszcze 3 zadania
1. W czasie 10s ruchu jednostajnie przyspieszonego ciało przebyło drogę 30m, Jego szybkość
wzrosła pięciokrotnie. Oblicz szybkość początkową i przyspieszenie tego ciała.
2. Jakie opóźnienie ma ciało, które w czasie 1 minuty przebyło drogę1000m zmniejszając szybkość
z 72 km/h do 0.
3. Pociąg jedzie z szybkością Vp. = 72 km/h przed stacją pociąg hamuje tak, że opóźnienie ruchu
przyjmuje wartość a=−0.5m/s2. W jakiej odległości od stacji rozpoczęło się hamowanie? ( w tym
zadaniu nie wiem czy wyjdzie 400 czy 1200 albo jeszcze inaczej ? )