układ równań
gonia: UKŁADEM RÓWNAŃ
Ile kilogramów kwasu sirkowego 20% i ilekilogramów kwasu siarkowego 5% należy zmieszać aby
otrzymać 24 kilogramy kwasu siarkowego o stężeniu 10%
bardzo proszę o pomoc
8 paź 11:51
AS:
ilość kwasu: x 24 − x 24
stężenie (w %) 20 5 10
Układam równanie:
20*x + 5*(24 − x) = 10*24 ⇒ x = 8 [kg]
8 paź 12:04
TERMINEX: A tak też może być
20%x+y=24*10%
y=5%(24−x)
8 paź 19:39
AS: To jest to samo równanie
8 paź 20:09
gonia: dzięki ale ono jest za krótkie jak na równanie matematyczne jeśli mógłby to ktoś rozpisac będę
dozgonnie wdzięczna inaczej za źle zrobione mam jedynkę
8 paź 21:43
Mateusz: "za krótkie jak na równanie matematyczne" a co byś chciała długie równania jak z Nowego Jorku
do Bostonu

np 2x=5=> to jest krótkie równanie i nie jest równaniem matematycznym

8 paź 21:59
Gustlik: Pewnie Gonia ma matematyczkę kochającą dłuuugie metody "z Nowego Jorku do Bostonu" −
zamiłowanie do długich i okrężnych metod to choroba zawodowa większości matematyków, a
uczniowie potem nie wiedzą, o co chodzi.*******
9 paź 01:32
gonia: tak mam takiego matematyka
9 paź 13:46
AS:
Z pewnością wymaga dokładnego opisu wykonywanych operacji,
a to Wam się nie podoba.
9 paź 15:07
gonia: no może nie że się nie podoba ale jest ciężko skoro nie tłumaczy tylko wymaga a to dopiero
miesiąc a 1 sypią się równo no ale cóż taki nasz los − napewno za jakiś czas nam zaprocentuje
9 paź 15:13
AS: Niech będzie pociechą że my to samo przechodziliśmy, tylko
z cięższym walcem,ale żyjemy i cieszymy się że podołaliśmy.
Głowa do góry.Pod górkę zawsze ciężko,ale gdy dojdzie się do
wierzchołka i spojrzy w dół,to mówi się "nie było tak źle"
9 paź 15:31