zbuduj kąt
beti: | | 2 | |
Może ktoś mi pomoże... Nie potrafię zbudować kąta sinα=− |
| |
| | 5 | |
6 paź 23:04
beti: Czy dobrze myślę

?
y=−2 r=5 r=
√x2+(−2)2
6 paź 23:07
beti: 5=
√x2+4
dobrym tropem idę

?
6 paź 23:09
beti: Pomóżcie mi proszę.......
6 paź 23:12
b.: no dobrze, jeszcze wylicz x (będą 2 rozwiązania) i koniec
6 paź 23:13
b.: (no może jeszcze rysunek)
6 paź 23:15
beti: czyli x=
√21 i −
√21
6 paź 23:17
beti: skąd wiedzieć w której dokładnie ćwiartce leży ten kąt III czy IV czy w obu

?
6 paź 23:19
beti: Pomóżcie proszę....
6 paź 23:23
beti: Może ktoś jeszcze ma siłę mi pomóc − bo ja już prawie zasyyyypiam. Podpowiedzcie proszę
6 paź 23:28
Eta:
Moment ....... rysuję
6 paź 23:29
beti: ok
6 paź 23:30
Eta:
to: y= −2 r= 5
postaw nóżkę cyrkla w punkcie O
i zakreśl okrąg o promieniu r=5
otrzymasz dwa punkty przecięcia z prostą szarą y = −2
otrzymasz dwa kąty czerwony i zielony
P. S sorry za koślawy rysunek
6 paź 23:41
Eta:
czerwone punkty to dokładnie z konstrukcji :
( −√21, −2) ( √21, −2)
6 paź 23:44
beti: Ahaaa dzięki Eta
6 paź 23:44
Eta:
6 paź 23:45