Ciąg geometryczny
Cinu: a
1 = 3
q = −2
Oblicz S
10
a) o numerach parzystych
b) o numerach nieparzystych
Czy tutaj chodzi o a
2, a
3 , a
4 ... a
10
czy
n parzyste 2, 4, 6, 8, 10
n nieparzyste 1, 3 , 5 , 7, 9?
Ja stawiam na 2 rozwiązanie. A wy ?
6 paź 22:11
Godzio:
a
1 = 3
a
2 = −6
a
3 = 12
a
4 = −24
a
5 = 48
a
6 = −96
Teraz tworzę sobie 2 ciągi:
nieparzyste:
a
1 = 3
a
2 = 12
a
5 = 48
a
1 = 3, q = 4
| | 1 − 410 | |
S10 = a1 * |
| = 410 − 1 |
| | 1 − 4 | |
parzyste:
a
1 = −6
a
2 = −24
a
3 = −96
a
1 = −6, q = 4
| | 1 − 410 | |
S10 = −6 * |
| = 2(1 − 410 = 2 − 2*410 |
| | 1 − 4 | |
6 paź 22:20
Godzio:
tam oczywiście:
nieparzyste:
a
1 = 3
a
2 = 12
a
3 = 48
6 paź 22:23
Cinu: dlaczego tam jest 4 a nie 2?
6 paź 22:23
Godzio:
ale gdzie ?
6 paź 22:23
Cinu: a1 = 3, q= 4, po wypisaniu wyrazow n−tych
6 paź 22:24
Godzio: bo ciąg utworzony z wyrazów nieparzystych i parzystych nie ma ilorazu 2 tylko 4
6 paź 22:26
Cinu: ty podwyzszasz zadanie ? jest napisane Q = −2 .
6 paź 22:28
Eta:
a) a
1= −6 q= 4
S
10= −2( 4
10−1)
b) a
1=3 q= 4
S
10= 4
10−1
6 paź 22:31
Cinu: proszę o wytlumaczenie
6 paź 22:31
Godzio:
No tak ale to dla wszystkich wyrazów, a ty masz obliczyc sume parzystych i nieparzystych:
Sn = a1 + a2 + a3 + a4 + a5 + ... + an
Sparzyste = a1 + a3 + a5 + a7 + ... a19
Snieparzyste = a2 + a4 + a6 + a8 + ... + a20
i w tych ciągach mamy iloraz 4 a nie 2 teraz rozumiesz ?
6 paź 22:32
Cinu: Tak dziękuje

. Mialem trop ale jakos nie mialem pomyslu jak to zrobic

Dziękuje
6 paź 22:35
Cinu: wzor na parzyste to 3 * −22*n
a na nieparzyste to 3 * −22*n−1
Dobrze?
6 paź 22:42
Godzio:
o co dokładnie pytasz ?
6 paź 22:45
Cinu: odwrotnie, i jeszcze trzeba odjac 1 i bedzie git. Namieszalem ale wiesz ocb.
6 paź 22:52
Cinu: oj pomieszalem, nic waznego ale wiesz ocb.
6 paź 22:53