niewymiernośc
Karlo: W mianowniku mam √14 + √21 + √15 + √10 − czy nalęzy to rozwiązać w ten sposób :
(√14 + √21) + (√15 + √10) * (√14 + √21) − (√15 + √10) korzystając z
(a + b)(a−b) = a2 − b2 ?
6 paź 21:40
ak1: √2*7+√3*7+√3*5+√2*5=
√2*√7+√3*√7+√3*√5+√2*√5=
√7(√2+√3)+√5(√2+√3)=
(√5+√7)(√2+√3)
6 paź 21:54
Karlo: Chodzi mi o to, że mam do usunięcia podaną niewymiernośc z mianownika
√14 + √21 + √15 + √10
Moje pytanie brzmi jak to rozwiązać. Gdy utworze z tego działania
(
√14 +
√21) + (
√15 +
√10) mogę zastosować wzór (a + b)(a−b) = a
2 − b
2
czyli [(
√14 +
√21) + (
√15 +
√10)] * [(
√14 +
√21) − (
√15 +
√10)]
= (
√14 +
√21)
2 − (
√15 +
√10)
2
= 14 + 2
√294 + 21 − 15 + 2
√150 +10 −gdzie jest błąd?
6 paź 22:14
Godzio:
ale już jest rozpisane:
np.
| 1 | |
| i teraz rozszerzasz o (√5 − √7)(√2 − √3) |
| (√5 + √7)(√2 + √3) | |
| √5 − √7)(√2 − √3) | |
| |
| (5 − 7)(2 − 3) | |
6 paź 22:16
Karlo: dobra rozumiem

dzięki
6 paź 22:20