Znajdź pierwiastki równania
sg: √2−√3)x + √2+√3)x = 4
6 paź 21:22
Godzio:
(
√2 + √3)
x = t
t
2 − 4t + 1 = 0
Δ = 16 − 4 = 12
√Δ =
√12
(
√2 + √3)
x = 2 +
√3 ⇒ x = 1
(
√2 + √3)
x = 2 −
√3 ⇒ x = −1
6 paź 21:25
sg: cos czulem, ze tak bedzie ale czemu zawdzieczamy to pierwsze przeksztalcenie?
6 paź 22:17
Godzio:
rozszerzamy licznik i mianownik przez (2 +
√3)
| | 2 − √3 | | 2 + √3 | | 4 − 3 | | 1 | |
2 − √3 = |
| * |
| = |
| = |
| |
| | 1 | | 2 + √3 | | 2 + √3 | | 2 + √3 | |
6 paź 22:22
sg: dzieki wielkie, wypadlem juz z wprawy
6 paź 22:36