Całeczka - jak to ugryść?
kachel: Całeczka − jak to ugryść?
6 paź 21:21
kachel: pomysly?
6 paź 21:24
kachel: nikt nie wie
6 paź 21:32
Godzio:
Daj mi jakieś 10 min to prawdopodobnie Ci to zrobie
6 paź 21:40
kachel: no spoko, bo robie anusiaka i się z tym bawiee

jeszcze nei mam obycia dobrego z całkami i
tak kombinuje.
Myslalem zeby podzielic licznik i mian przez ten x
4,
jak chcesz moge Ci odp napisac, ale to zepsuej zabawe
6 paź 21:43
Godzio:
| | x4 | | 16 | | 1 | |
∫ |
| dx = ∫(1 + |
| )dx = ∫1dx + 16∫ |
| dx = (*) |
| | x4 − 16 | | x4 − 16 | | x4 − 16 | |
| | 1 | | 1 | |
16∫ |
| = 16∫ |
| |
| | x4 − 16 | | (x − 2)(x + 2)(x2 + 4) | |
| 1 | | A | | B | | C | |
| = |
| + |
| + |
| = |
| (x − 2)(x + 2)(x2 + 4) | | x − 2 | | x + 2 | | x2 + 4 | |
| | A(x + 2)(x2 + 4) + B(x − 2)(x2 + 4) + C(x − 2)(x + 2) | |
= |
| |
| | (x + 2)(x − 2)(x2 + 4) | |
interesuje nas tylko licznik więc:
A(x
3 + 4x + 2x
2 + 8) + B(x
3 + 4x − 2x
2 − 8) + C(x
2 − 4) =
x
3A + 2x
2A + 4xA + 8A + Bx
3 − 2x
2B + 4xB − 8B + x
2C − 4C =
x
3(A + B) + x
2(2A − 2B + C) + x(4A + 4B) + 8A − 8B − 4C
z równości wynika że:
A + B = 0 2A − 2B + C = 0 4A + 4B = 0 i 8A − 8B − 4C = 1
| | 1 | |
A = −B, 4B = C, −8B − 8B − 16B = 1 ⇒ −32B = 1 ⇒ B = − |
| |
| | 32 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(*) = ∫1dx + 16∫( |
| − |
| − |
| )dx = |
| | 32(x − 2) | | 32(x + 2) | | 8(x2 + 4) | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∫1 + 2∫( |
| − |
| − |
| )dx = |
| | 4(x − 2) | | 4(x + 2) | | x2 + 4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∫1 + |
| ∫ |
| dx − |
| ∫ |
| dx − 2∫ |
| dx = |
| | 2 | | x − 2 | | 2 | | x + 2 | | x2 + 4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | x | |
x + |
| In|x − 2| − |
| In|x + 2| − 2 * |
| arctg |
| + C = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | x | |
x + |
| In|x − 2| − |
| In|x + 2| − arctg |
| + C |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Mam nadzieję że się nigdzie nie walnąłem
6 paź 21:53
kachel: jebany oo kurrr... dzieki

zgadza sie
6 paź 21:58
Godzio:

Czyli praca na marne nie poszła
6 paź 22:00
kachel: ej tylko jedno pytanie, bo zrobiles sobie rozklad na czynniki i powinno byc zamaist c
Cx +D bo w mianowniku mamy stopien 2
6 paź 22:03
Godzio:
Dlaczego Cx + D ?
6 paź 22:04
Godzio: a to znaczy że skoro w mianowniku jest stopień 2 to w liczniku musi być 1 ?
6 paź 22:05
kachel: czekaj czekaj rozkminiam jak dalej polecielas,
Cx +d bo masz w mianowniku x2+4 a stopien licznika musi być niższy ale może być postaci Cx+d,
6 paź 22:06
kachel: może byćstopien 1 ale nei musi ty od razu zalozyles ze ejst 0
6 paź 22:07
Godzio:
ano też prawda, to w takim razie sobie popraw i dalej już będziesz wiedzieć jak
6 paź 22:08
kachel: sprawdze czy coś to zmienia, ale wynik masz dobry,
6 paź 22:08
kachel: no wiem wiem, po prostu dla formalności, na sprawdzianei by mi to nei przeszlo
6 paź 22:09
kachel: no wszystko gra, po prostu przesunelo się to jak dodalem C=0, ale musialo być dla formalności

wielkie dziek jeszcze raz !
6 paź 22:44
Godzio:
spoko
6 paź 22:45