liczby naturalne
ewcia:
Pewna liczba naturalna, mniejsza od 2000, ma tę własność, że gdy od niej odejmiemy 120, to
wynik będzie podzielny przez 24, gdy zaś od niej odejmiemy 92, to wynik będzie podzielny przez
46. Znajdź tę liczbę.
6 paź 20:58
think: n < 2000 i n∊N
n − 120 = 24k ⇒ n = 24k + 120 = 24k + 24*5 = 24*(k + 5)
n − 92 = 46m ⇒ n = 46m + 92 = 46m + 2*46 = 46*(m + 2)
czyli szukamy wielokrotności 24 która też jest wielokrotnością 46
NWW(24;46) = 552
liczba ma być mniejsza od 2000 czyli to będzie 3*552 = 1656
6 paź 21:22
ewcia: Dziękuje za pomoc
6 paź 21:26
AHHA: 1221∞∞123123∊≥≥2312∫→≠ℙ
13 cze 18:28