Ciąg geometryczny, prosze o pomoc!
Domi: Między liczby 1 i 243 wstaw 9 kolejnych liczb, by łacznie z danymi tworzyły ciąg geometryczny
6 paź 20:42
b.: podpowiedź: 243=35 = q10, gdzie q − iloraz szukanego ciągu
6 paź 20:59
6 paź 21:01
asss: kolejne wyrazu ciągu
1(a
1),q,q
2,q
3,q
4,q
5,q
6,q
7,q
8,q
9,q
10(a
n=243)
q
10=243
nie wiem co dalej..
6 paź 21:07
TrolleY:
a
1 = 1
a
11 = 243
a
11 = a
1*q
10
a
11/a
1 = a
1*q
10/a
1 = q
10
243/1 = 243
q
10 = 243 = 3
5
q = 3
5/10 = 3
1/2 =
√3
a
1 = 1
a
2 = a
1*
√3
a
3 = a
2*
√3 = 3
a
4 = a
3*
√3 = 3
√3 itd
Mam nadzieję, że się nie pomyliłem oraz że pomogłem
6 paź 21:11
Domi: Dziękuje
6 paź 21:13
think: 243 = 3*81 = 3*92 = 3*(32)2 = 3*34 = 35
q10 = 35
kolejne liczby więc q > 0 nie może być ciąg naprzemienny
q = (35}0,1 = 30,5 = √3
6 paź 21:14
Domi: Jeszcze raz dziękuje
6 paź 21:19