Prawdopodobieństwo.
Lidus: Prosiłabym o sprawdzenie.
1.Rzucamy sześcienną kostką i monetą.
Wypisz wyniki sprzyjające:
A− parzysta liczba oczek i reszka
B− co najmniej 5 oczek i reszka
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń A, B', B\A
Ω=12
A={(2,r), (4,r), (6,r),(r,2),(r,4), (r,6)}
B={(5,r), (6,r), (r,5), (r,6)}
P(A)=6/12=1/2
P(B')={(1,o), (3,o), (5,o), (o,1), (o,3), (o,5)}
P(B')= 6/12=1/2
P(B)=4/12=1/3
B\A=P(B)−P(A)
B\A=1/3−1/2= 2/6−3/6=−1/6
Czy tak ma wyglądać rozwiązanie tego zadania
6 paź 20:18
Lidus: Chciałabym jedną rzecz poprawić.
P(B')={(1,o), (2,o), (3,o), (4,o), (o,1), (o,2), (o,3), (o,4)},
czyli nasze P(B')=8/12=2/3
W takim razie nasze P(B)=4/12=1/3
No i myślę, że nic więcej się tutaj chyba nie zmienia.
6 paź 20:24
think: Lidus ale kolejność nie ma znaczenia, więc
(r,5) = (5,r) w tym wypadku nie ma rozdzielenia popraw to bo gdyby tak pisać |Ω| = 12 a wg
można mieć takie zdarzenia elementarne
(o,1) (o,2) (o,3) (o,4) (o,5) (o,6) (r,1) (r,2) (r,3) (r,4) (r,5) (r,6) (1,o) (2,o) (3,o) (4,o)
(5,o) (6,o) (1,r) (2,r) (3,r) (4,r) (5,r) (6,r) a to już są 24 zdarzenia nie 12.
Spróbuj sama poprawić. I podaj do sprawdzenia jeszcze raz
P(B') = 1 − P(B) wystarczy skorzystać z tego wzoru nie musisz się jeszcze męczyć z wypisywaniem
zdarzeń sprzyjających B'
6 paź 20:29
Lidus: Zrobiłam od nowa, ale nie jestem pewna czy wyszło dobrze.
A={(2,r),(4,r),(6,r)}
B={(5,r), (6,r)}
P(A)=3/12=1/4
P(B)=2/12=1/6
P(B')=10/12=5/6
B\A=P(B)−P(A)
B\A=2/12−3/12=−1/12
Ja tak to rozumiem...
6 paź 20:42
think: no to prawie dobrze

o ile się pamięta, że prawdopodobieństwo jest z przedziału <0,1> gdzie 0 to zdarzenie
niemożliwe a 1 to zdarzenie pewne, zwróć uwagę że nie ma tu miejsca na liczbę ujemną

B\A to wypisujesz zdarzenia które są w B a nie ma ich w A takich zdarzeń jest 1 − (5,r), czyli
6 paź 20:49
think: ale idzie Ci już coraz lepiej, bo o ile pamiętam już kiedyś pomagałam Ci z prawdopodobieństwa

zuch dziewczyna sama próbujesz coś robić niż czekać na gotowe

jeszcze z czasem
sama zaczniesz tu pomagać
6 paź 20:51
pozdrawiam: brawo
6 paź 20:52
Lidus: A no to teraz już wiem o co chodzi...ale dlaczego nie mogłam ustawiać zdarzeń naprzemiennie w
tym zadaniu
6 paź 20:52
Lidus: No te zadania mam ze sprawdzianu, bo nie pisałam go, a chciałam je sama poćwiczyć, bo nie są
jednak dla mnie zbyt łatwe. Ale nie powiem na jednej kartkówce wybroniłam się na 2, co dla
mnie jest sukcesem

.
6 paź 20:53
Lidus: W takim razie próbuje dalej rozwiązywać kolejne zadania i w razie problemów będę pisać.
6 paź 20:58
think: a czemu nie mogłaś ustawić na odwrót już Ci podaję przykład:
hipotetycznie
Ω = 12
A = (r, 3), (r,4) (r,5) (r,6) (o,1) (o,2)
B = (r,4) (r,5) (r,6) (r,1) (r,2)
B\ A = (r,1) (r,2)
| | 1 | | 1 | | 5 | |
P(A) − P(B) = |
| − |
| = |
| |
| | 2 | | 12 | | 12 | |
w Twoim zadaniu to po prostu przypadek że jak odejmiesz w odwrotnej kolejności to wychodzi
poprawny wynik, niestety nie jest tak zawsze więc to nie jest reguła a jak napisałam ino
przypadek, taki zbieg okoliczności.
6 paź 21:01
Lidus: Zad. 2. Ze zbioru {1,2,3,...9} losujemy kolejno 2 liczby bez zwracania. Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzeń:
a) A−liczby są liczbami pierwszymi
b) B−pierwsza z liczb jest liczbą parzystą, a druga liczbą pierwszą.
Moim skromnym zdaniem są to wariacje bez powtórzeń.
Póki co wypisałam sobie następujące dane:
Ω=9
P(A)={2,3,5,7}
P(B)={(2,3), (4,3), (6,3), (8,3)}
I że tak powiem, nie wiem co mam dalej zrobić

.
6 paź 21:04
think: losujemy kolejno dwie liczby bez zwracania, więc masz utworzyć dla A pary liczb pierwszych

np (2,3), (2,5) itd
6 paź 21:08
Lidus: Moment, to rozpiszę sobie to wszystko i zobaczymy potem co mi wyszło.
6 paź 21:09
think: Ω = 9*8 bo losujemy dwie liczby bez zwracania
6 paź 21:10
Lidus: P(A)={(2,3), (2,5), (2,7), (3,2), (3,5), (3,7), (5,2), (5,3), (5,7), (7,2), (7,3), (7,5),
(2,2), (3,3), (5,5), (7,7)}
P(A)=16/72
P(B)={(2,3), (2,5), (2,7), (3,2), (3,5), (3,7), (5,2), (5,3) (5,7), (7,2), (7,3), (7,5), (2,2),
(3,3), (5,5), (7,7)}
P(B)=16/72
6 paź 21:18
Lidus: Jej, moment drugie jest źle, bo źle spojrzałam.
6 paź 21:18
Lidus: P(B)={(2,3), (4,3), (6,3), (8,3), (2,5), (4,5), (6,5), (8,5), (2,7), (4,7), (6,7), (8,7),
(2,2)}
P(B)=13/72
6 paź 21:21
think: Liduś w B nie może być (2,2) bo losujemy bez zwracania, ale zapomniałaś o
(4,2) (6,2) (8,2)
6 paź 21:25
Lidus: Kolejne zadanie zrobiłam właśnie przed chwilą sama i myślę, że nawet jest poprawnie, także je
już dodam wraz z moim rozwiązaniem.
3. W pudełku jest 12 kul zielonych. Oblicz, ile kul czerwonych trzeba dołożyć, aby
prawdopodobieństwo wylosowania kuli czerwonej było równe 0,25.
Ω=12
P(Z−kul zielonych)=3/4
P(C−kul czerwonych)=1/4
x− liczba kul czerwonych
Zrobiłam sobie proporcję:
12/x=3/4/1/4
12*1/4=3/4x
3=3/4x/3/4
x=4
Sprawdziłam to sobie również
Ω=16, bo 12+4=16
P(C)=4
P(C)=16/4=1/4, a 1/4 to inaczej 0,25.
6 paź 21:29
Lidus: To w takim razie w A może być bez zwracania, czy też nie
6 paź 21:31
think: w A też nie mogą się powtarzać cyfry odpadają przypadki (2,2) (5,5) itd nie zauważyłam ich
6 paź 21:33
Lidus: W takim razie biorę się za poprawianie

.
6 paź 21:34
think: dobrze masz to zadanie z czerwonymi kulami
6 paź 21:37
Lidus: No podobne miałam na kartkówce, także dlatego je rozumiałam

.
6 paź 21:39
Lidus: Poprawka zadania 2.
P(A)={(2,3), (2,5), (2,7), (3,2), (3,5), (3,7), (5,2), (5,3), (5,7), (7,2), (7,3), (7,5)}
P(A)=12/72=1/6
P(B)={(2,3), (4,3) (6,3), (8,3), (2,5), (4,5), (6,5), (8,5), (2,7), (4,7), (6,7), (8,7), (4,2),
(6,2), (8,2)}
P(B)=15/72
Mam nadzieję, że teraz będzie poprawnie.
6 paź 21:42
think: tak

. może poszukaj sobie podobnych zadań, żebyś się nie pomyliła na tej kartkówce w
nerwach.
6 paź 21:44
Lidus: No to raczej na sprawdzianie. Bo to są zadania ze sprawdzianu, ale mam jeszcze 2 i spróbuję je
zaraz rozwiązać.
6 paź 21:45
think: Zad. 2' Ze zbioru {1,2,3,...9} losujemy kolejno 2 liczby ze zwracaniem. Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzeń:
a) A−liczby są liczbami złożonymi
b) B−pierwsza z liczb jest liczbą nieparzystą, a druga liczbą złożoną.
6 paź 21:46
think: zmieniłam Ci trochę treść jest na czym ćwiczyć
6 paź 21:46
Lidus: Ha, czyli tutaj będzie można je powtarzać

;>
6 paź 21:49
think: tak
6 paź 21:49
Lidus: 4. A i B są zdarzeniami losów zawartymi w Ω takimi, że P(A)=9/13, P(B)=7/13 i A∪B jest
zdarzeniem pewnym. Oblicz prawdopodobieństwo iloczynu zdarzeń.
P(AUB)= wydaje mi się, że to 13/13, bo ma to być zdarzenie pewne.
Przekształciłam sobie następujący wzór
P(AUB)= P(A) + P(B)− (A∩B)
P(A∩B)=P(A) + P(B)− P(AUB)
P(A∩B)=9/13+7/13−13/13
P(A∩B)=16/13−13/13=3/13
6 paź 21:53
think: coraz lepiej
6 paź 21:58
Lidus: No to zaraz wyślę to zadanie, które mi napisałaś

.
6 paź 21:58
think: ok
6 paź 22:00
Lidus: Ω=92, bo mogą się powtarzać.
P(A)={(2,2), (2,4), (2,6), (2,8), (2,9), (4,2), (4,4) (4,6), (4,8), (4,9), (6,2), (6,4), (6,6),
(6,8), (6,9), (8,2), (8,4) (,8,6), (8,8), (8,9), (9,2), (9,4), (9,6), (9,8), (9,9)}
P(A)=25/81
P(B)={(1,2), (3,2), (5,2), (7,2), (9,2), (1,4), (3,4), (5,4), (7,4), (9,4), (1,6), (3,6),
(5,6), (7,6), (9,6), (1,8), (3,8), (5,8), (7,8), (9,8), (1,9), (3,9), (5,9), (7,9), (9,9)}
P(B)=25/81.
6 paź 22:07
think: skoro 2 jest liczbą pierwszą to nie jest liczbą złożoną
6 paź 22:09
think: z A odpadną wszystkie zdarzenia z 2
6 paź 22:10
Lidus: No tak, to biorę się znów za poprawianie.
6 paź 22:10
think: w zbiorze B tak samo odpadają wszystkie z 2 na drugiej pozycji.
6 paź 22:11
Lidus: P(A)=16/81
6 paź 22:12
Lidus: P(B)=20/81
6 paź 22:13
Lidus: To może podam tutaj ostatnie zadanie, 5, które niezbyt dobrze rozumiem i daje na dzisiaj
wytchnienie Twojemu umysłowi

.
Ania, Ola, Ewa, i Iza poszły do kina. Na sali usiadły losowo na wykupionych 4 miejscach. Oblicz
prawdopodobieństwo, że Ewa i Iza usiadły koło siebie.
Ω=256, chyba za dużo, co
6 paź 22:18
6 paź 22:22
Lidus: Coś myślałam, że może to być związane z silnią także, 4!=4*3*2*1=24 sposoby
6 paź 22:24
think: taak
6 paź 22:25
Lidus: Uff...to koniec pracy na dziś z matmą...czas przepisać sobie rozwiązania, spojrzeć na to
jeszcze raz i zabrać się za polski. Ogromne dzięki dla Ciebie, za to, że poświęciłaś swój
cenny czas

.
6 paź 22:26
think: Liduś, proszę dla mnie to przyjemność pracować z kimś kto nie powtarza jak mantry że nie wie

ale idę już spać

jutro wcześniej do pracy
6 paź 22:29
Lidus: Oj, to w takim razie miłego dnia w pracy. Nie martw się, ja jutro o 5.30 wstaje, bo pociągiem
trzeba do szkoły dojechać. Kolorowych

.
6 paź 22:32
think: o mamo jak Ty to robisz

Ja nie mogę się wygrzebać na 9 do pracy

jutro co prawda o 8
zaczynam ale to tym bardziej dla mnie masakra

Także życzę szybkiego i pomyślnego
dokończenia pracy domowej i dobrej nocy
6 paź 22:40