Wykaż...f.kwadratowa
jabłko: zad1. funkcja f(x)=x2−5√3x+12 dla x<o i f(x)=−x2−3 dla x≥0 . Wykaż że funkcja f nie ma
miejsc zerowych.
zad 2. Wykaż że jeżeli funkcja kwadratowa g(x)=x2+bx+c ma dwa miejsca zerowe i g(0)=−1, to
jedno z miejsc zerowych jest liczbą przeciwną do odwrotności drugiego miejsca zerowego.
6 paź 19:36
Eta:
1/ policz deltę i miejsca zerowe, muszą być <0
otrzymasz x
1= 4
√3 >0 −− odpada
x
2=
√3 >0 −−− odpada
f(x)=0 => −x
2−3=0 => x
2+3 =0 −−− sprzeczność
w obydwu przypadkach f(x) nie ma miejsc zerowych
zad2/ g(0)= −1 => 0+ 0 +c = −1 => c= −1
z drugiej części wzorów Viete
'a
g(x) = x
2 +bx −1 , Δ= b
2+4 >0
| | c | |
mamy: jeżeli x1*x2= −1 to; x1*x2= |
| = −1
|
| | a | |
c.n.u.
6 paź 19:52
jabłko: dzięki za przejrzyste wytłumaczenie..ehh jakie to teraz proste
6 paź 20:17