pomoże ktoś :D
ooo: Wszystkich liczb naturalnych dwucyfrowych, których obie cyfry są mniejsze od 5 jest
A. 16 B. 20 C. 25 D. 30
Liczba sposobów, na jakie Ala i Bartek mogą usiąść na dwóch spośród pięciu miejsc w kinie, jest
równa
A. 25 B. 20 C. 15 D. 12
Z cyfr 0,7,8,9 Ola tworzy trzycyfrowe kody, które będą otwierać hotelowe drzwi, przy czym cyfry
w kodzie mogą się powtarzać. Ola utworzyła już 20 takich kodów. Ile kodów może jeszcze
utworzyć?
A. 4 B. 44 C. 223 D. 236
Ile prostych można poprowadzić przez 6 punktów, z których żadne trzy nie leżą na jednej
prostej?
A. 15 B. 30 C. 60 D.120
Liczba zdarzeń elementarnych w rzucie n monetami jest równa 64. zatem n jest równe:
A. 32 B. 6 C. 4 D. 128
Trzy kobiety jadą windą pięciopiętrowego budynku. Każda z nich chce wysiąść na innym piętrze.
Na ile sposobów mogą dokonać wyboru?
A. 30 B. 125 C. 27 D. 60
6 paź 19:11
ooo: pomoże ktoś
6 paź 19:20
think: dwycyfrowe, których obie cyfry są mniejsze od 5
to na miejscu dziesiątek może być: 1,2,3,4 → 4 liczby
na miejscy jedności może być: 0,1,2,3,4,5 → 5 liczb
reguła mnożenia 4*5 = 20 takich liczb
ad2
Ala wybiera miejsce na 5 sposobów, Bartek już może tylko na 4
5*4 = ....
ad3
ma 4 liczby i każdą z nich może umieścić na jednej z 3 pozycji kodu
−− −− −− 4*4*4 = ....
.... − 20 = ,,,,, tyle jeszcze może utworzyć
ad4
żadne 3 punkty nie leżą na jednej prostej, ale już dwa tak, jeden nie może być bo wtedy byłoby
nieskończenie wiele takich prostych a w żadnej odpowiedzi nie ma takiej opcji.
I punkt i 2,3,4,5,6 to 5 prostych i I punkt odpada
II punkt ...... to 4 proste itd
odp 5!
6 paź 19:44
think: pozostałych dwóch nie jestem pewna wiec nie piszę, bo wolę tu herezji nie umieszczać
6 paź 19:44
Eta:
zad4/
odp: A
6 paź 19:59
Eta:
zad4/ sześciokąt
6 prostych zawierajacych boki i 9 prostych zawierajacych przekątne
| | n(n−3) | | 6*3 | |
liczba przekatnych: d= |
| = |
| = 9
|
| | 2 | | 2 | |
R−m: 6+9= 15 prostych
pasuje?
6 paź 20:04
think: ajj miało być 6 + 4 + 3 + 2
6 paź 20:04
think: zgadza się pasowało mi do tego wzoru, tylko nie mogłam sobie go przypomnieć
6 paź 20:05
Eta:
i kto tu powinien mieć sklerozę w takim wieku ?
6 paź 20:11
think: hehehehe, zależy kto więcej i częściej jakiś wzór stosowała

Ty masz lata praktyki więc pewnie
wyryło Ci się w pamięci na amen, ja tylko okazjonalnie przy moich zadaniach w szkole średniej
i teraz na forum
6 paź 20:23