proszę o wytłumaczenie..
Proszę o wytłumaczenie :(:

i jeszcze mam takie i takie nie wiem jak obliczyć ten X
6 paź 18:57
Proszę o wytłumaczenie :(: Podbijam
6 paź 19:05
Proszę o wytłumaczenie :(: Podbijam
6 paź 19:10
Proszę o wytłumaczenie :(: Podbijam
6 paź 19:14
Proszę o wytłumaczenie :(: Podbijam
6 paź 19:18
Jarek:

więc:
z twierdzenia pitagorasa obliczasz:
5
2 + x
2 = 13
2
25 + x
2 = 169
x
2 = 144
x = 12
6 paź 19:22
Proszę o wytłumaczenie :(: ale ja mam taki wzór w książce
{PM}2={PA}*{PB}
6 paź 19:26
Jarek: nie wiem, gdzie tam masz M, no ale jeśli masz wzor to w czym problem ? podstaw sobie tylko
6 paź 19:28
Jarek: to samo Ci wyjdzie!
|PA|=18
|PB|=8
|PM|2 = 18*8
|PM|2 = 144
|PM| = √144
|PM| = 12
6 paź 19:30
Jack:
na tym pierwszym rys. masz (jesli dorysujesz odcinki DA i BC) trójkąty podobne. Skorzystaj z
tego.
6 paź 19:30
Proszę o wytłumaczenie :(:

zobacz tak mam w książce ale nie potrafię .. Podstawić..
i mam tak potem {PB}*{PA}={PD}*{PC}
a wynik x= 3 patrzyłem w odp..
6 paź 19:35
Proszę o wytłumaczenie :(: tam u ciebie na rysunku skąd wiesz ze to bedzie 5

chodzi o wysokość
6 paź 19:37
Jarek: PB = 3
PA = x+3
PD = 2
PC = 9
3*(x+3) = 2 *9
3x + 9 = 18
3x = 9 | :3
x = 3
6 paź 19:37
Jack:
dałeś z 10 zadań bardzo podobnych do siebie. Poczytaj na temat podobieństwa trójkątów i zacznij
w końcu analizować rozwiązania!
6 paź 19:38
Jarek: 5 będzie dlatego, że to jest promień !

a promień(Twoja wysokość) jest nachylony do stycznej pod kątem prostym : )
6 paź 19:38
Proszę o wytłumaczenie :(: 3*(x+3) = 2 *9
3x + 9 = 18
3x = 9 | :3
x = 3
dlaczego tam na górze masz 2*9 a nie 7 jak na rysunku jest
6 paź 19:44
Jarek: bo odcinek PC = 7+2 = 9
a do wzoru podstawiasz PC a nie DC
6 paź 19:46
Proszę o wytłumaczenie :(: a no tak nie zauważyłem..
6 paź 19:47