ruch prostoliniowy jednostajnie zmienny
Antonina: :( Proszę o pomoc w zadaniach z fizyki:
Oblicz drogę jaką ciało poruszające się z przyspieszeniem o
wartości a=2m/s2, bez prędkości początkowej, przebywa w trzeciej
sekundzie ruchu.
Oblicz szybkość końcową oraz czas spadania ciała puszczonego
swobodnie z wysokości h=20m
6 paź 18:53
TERMINEX: pomagam
6 paź 18:55
TERMINEX: Zad 1.
Dane szukane:
a=2 m/s
2 S=?
t=3s
S= 9m
6 paź 18:59
TERMINEX: Zad 2.
Dane Szukane:
g= 10m/s
2 t=

h=s=20m v=
| | g*t2 | |
S= |
| /*2 V=a*t⇒v=10m/s2*2s=20 m/s |
| | 2 | |
2S=g*t
2/:g
t=
√4 s2
t=2 s
6 paź 19:07
Antonina: BARDZO DZIĘKUJE:
6 paź 19:44