potrzebuje wytłumaczenia
Proszę o wytłumaczenie :(:

a to jest następne jeszcze lepsze od tamtego..

wogule nie wiem jak to zrobić..
6 paź 18:48
Proszę o wytłumaczenie :(: Podbijam
6 paź 19:05
Proszę o wytłumaczenie :(: Podbijam
6 paź 19:10
Proszę o wytłumaczenie :(: Podbijam
6 paź 19:14
Proszę o wytłumaczenie :(: Podbijam
6 paź 19:18
Proszę o wytłumaczenie :(: Podbijam
6 paź 19:27
Eta: Po co ten lament ?
dorysuj jeszcze jeden promień |O
1 C| =5
x= ICDI , x>0
z tw. Pitagorasa: 7
2 − 5
2 = (x+2)
2
(x+2)
2= 24 => x+2 =
√24 => x=........
6 paź 19:34
Proszę o wytłumaczenie :(: nie rozumniem tego co napisałąs

?
6 paź 20:48
Proszę o wytłumaczenie :(: MOżesz trochę jaśniej
6 paź 20:48
Proszę o wytłumaczenie :(: wiem ze prawidłowy wynik to 2 ale nie weim jak to zrobic zeby tak wyszło

pomoże ktoś
6 paź 20:49
Proszę o wytłumaczenie :(: Podbijam
6 paź 20:52
think:

Pawełku

styczna do okręgu i jego promień tworzą kąt 90
o
i w ten sposób masz trójkąt prostokątny o jednej przyprostokątnej =5
i przeciwprostokątnej = 5 + 2 = 7
Musisz z tw. Pitagorasa policzyć drugą przeciwprostokątną i już
6 paź 20:56
Proszę o wytłumaczenie :(: ale tam od
O2 do d jest długość 2 i dopiero x chyba słabo widać na moim rysunku
6 paź 21:01
Proszę o wytłumaczenie :(: Podbijam
6 paź 21:02
think: no to przyprostokątna ma długość x + 2 też pasuje do tw Pitagorasa
6 paź 21:03
think: masz:
52 + (x + 2)2 = (5 + 2)2
masz z tego wyliczyć x, czyli masz klasyczne równanie kwadratowe z deltą i pierwiastkami.
6 paź 21:04
Proszę o wytłumaczenie :(: czyli powinno być
7
2+5
2=(x+2)
2
dobrze ułożyłem
6 paź 21:05
Proszę o wytłumaczenie :(: Podbijam
6 paź 21:06
think: niestety, popatrz gdzie jest kąt prosty na rysunku, przeciwprostokątna jest naprzeciw kąta
prostego i to jest bok o długości 7.
6 paź 21:07
Godzio: Czy to Ty Kamil?
6 paź 21:07
Proszę o wytłumaczenie :(: no tak no to mam tam 72
6 paź 21:09
Proszę o wytłumaczenie :(: nie na imie mam Paweł nie znam Tego Kamila ale podobnie jak on nie rozumiem tej maty
6 paź 21:10
think: Godzio nie, to Paweł ale pytałam wczoraj o to samo
6 paź 21:10
Proszę o wytłumaczenie :(: powiedzcie mi co jest w tym zle?/ bo ja naprawdę nie wiem 72+52=(x+2)2
6 paź 21:12
Godzio: hehe

raczej dobrze
6 paź 21:13
think: jest w tym źle, że nie zgadza się z treścią twierdzenia pitagorasa, które mówi że suma
kwadratów przyprostokątnych a przyprostokątne to 5 i (x + 2)
6 paź 21:15
think: jest równa kwadratowi przeciwprostokątnej a przeciwprostokątna to 7
6 paź 21:16
think: 52 + (x + 2)2 = 72
6 paź 21:16
Proszę o wytłumaczenie :(: 7
2+5
2=(x+2)
2 z tego wyszło mi tak dobrze

====> x
2+4x−70 i teraz murze obliczyć deltę

tak?
6 paź 21:20
TrolleY:
|O
1O
2| to odległość od środków okręgu a zarazem przeciwprostokątna △O
1O
2C (C to punkt
styczności okręgu O
1). z twierdzenia pitagorasa kwadrat przeciwprostokątnej równa się sumie
kwadratów przyprostokątnych. Stąd:
(5+2)
2 = 5
2 + (x+2)
2
49 = 25 + (x+2)
2
24 = (x+2)
2 |
√()
√24 = x+2
2
√6 = x+2
x = 2
√6 − 2
Mam nadzieję, że się nie pomyliłem
6 paź 21:20
Proszę o wytłumaczenie :(: ale w odp mam ze to jest 2
6 paź 21:21
TrolleY: U ciebie |O1O2| to 5+2
6 paź 21:21
Proszę o wytłumaczenie :(: ale mi nie chce wyjsć 2
6 paź 21:21
Proszę o wytłumaczenie :(: chodzi mi o ze w odp x=2
6 paź 21:22
TrolleY: 
na pewno ten promień wynosi wobec tego 5 a nie 3? bo chyba wtedy wyszłoby x=2
6 paź 21:22
Proszę o wytłumaczenie :(: a nie to jest 3 zle tam na rysunku napisalem
teraz sobie spruboje obliczyć moze wyjdzie..
6 paź 21:24
TrolleY: jakby zamiast tego 5 byłoby 3 to byś miał klasyczny trójkąt pitagorejski.
(3+2)2 = 32 + (x+2)2
25 = 9 + (x+2)2
(x+2)2 = 16
x+2 = 4
x = 2
6 paź 21:26
TrolleY: A no widzisz

Teraz wszystko pasuję

Pozdrowienia
6 paź 21:26
think: 
wprowadzasz nas w błąd i stajesz na głowie by uzyskać wynik z odpowiedzi, chyba na taką
walkę mam za niski poziom cukru we krwii...
6 paź 21:29
Proszę o wytłumaczenie :(: no sorki

bo juz z nerwów sie myle
6 paź 21:30
TrolleY: Cierpliwości think, każdemu zdarzają się błędy

Nie zniechęcaj go do tej wspaniałej nauki
jaką jest matma xD
6 paź 21:31
Proszę o wytłumaczenie :(: (x+2)2 = 16
x+2 = 4
x = 2
a jak z 16 zrobiłeś 4 skoro tu jestdo kwadratu (x+2)2 a przy 16 nic nie ma..
6 paź 21:33
Proszę o wytłumaczenie :(: Podbijam
6 paź 21:34
Proszę o wytłumaczenie :(: Podbijam
6 paź 21:37
think: (x + 2)2 = 16
(x + 2)2 = 42
teraz stronami pierwiastkujemy...
x + 2 = 4
6 paź 21:39
TrolleY: obustronnie zpierwiastkowałem
√16 = 4
√(x+2)2 = |x+2| ale x musi być dodatni więc |x+2| = x+2
6 paź 21:41
Proszę o wytłumaczenie :(: a mozna prośic jakoś dokładniej bo nie rozumniem..
ja myslałem ze to (x + 2)2 trzeba tak (x)2+2*x*2+22
6 paź 21:43
Proszę o wytłumaczenie :(: tak z tego wzoru.
6 paź 21:44
think: możesz tak zrobić wyjdzie Ci to samo po uwzględnieniu że rozwiązanie jest liczbą dodatnią

po
prostu TrolleY pokazał szybszy sposób
6 paź 21:49
Proszę o wytłumaczenie :(: a juz rozumiem po prostu ta 16 trzeba było zamienić na 4
2 i wtedy tutaj ten kwadrat (x +
2)
2 sie likwidował i wtedy jest x + 2 = 4 dobrze mowie i rozumuje prosze powiedcie ze tak

xD
6 paź 21:50
think: tak

tak samo jak masz coś takiego
(x + 1)
3 = 2
3
też się sześcian likwiduje
albo
log(x+y) = log20
likwiduje log
x + y = 20 itd
ale nie wolno tak już zrobić jeśli byś miał
(x + 1)
2 = 4
2 + 1 to likwidacji przeprowadzić nie wolno i liczysz deltę i pierwiastki
6 paź 21:53
Proszę o wytłumaczenie :(: wiem o co chodzi

rozumiem to

dziękuje

jutro wpadnie to może mi pomożecie jeszcze w
innych jak będę miał w czymś problem

jesteście boscy chyba was zaproszę na NK

pozdrawiam
i dobranoc ja juz zmykam
6 paź 21:58
Proszę o wytłumaczenie :(: ale jutro bede
6 paź 21:58
think: dobranoc

spoko myślę że nie znikniemy
6 paź 21:58