proszę o pomoc ;)
FIZYKA-POMOCY!!!: W naczyniach połączonych o jednakowych polach przekroju poprzecznego s=12cm2 znajduje się rtęć
o g(ro)=13 600 kg/m3. Do jednego z naczyń wlano m=1kg wody., w której pływa drewniany klocek
Q=1,5 N. Oblicz różnicę poziomu rtęci w obu naczyniach.
6 paź 18:36
FIZYKA-POMOCY!!!: błagam
6 paź 18:49
Kempes:

A więc tak. W obu naczyniach ustalasz poziom porównawczy w takim miejscu żeby linia tego
poziomu przechodziła przez lustro rtęci w naczyniu z wodą.
niebieski −rtęć
czerwony−woda
zielony−klocek
czarna przerywana linia− poziom porównawczy
Na poziomie porównawczym w obu naczyniach panuje to samo ciśnienie
P1=P2
P2=((masa wody*g)+Q)/s=((1*9,81)+1,5)/0,0012=9425[Pa]
P1 (w naczyniu bez wody) = H*ro(rtęci)*g
z równości wynika że: 9425=H*ro(rtęci)*g
tak więc:
H=9425/(13600*9,81)=0,0706[m]
6 paź 20:37
Kempes: W razie niejasności bądź pytań pisz, no i pamiętaj o jednostkach.
6 paź 20:38
aguero: Kempes, widać, że znasz bardzo dobrze fizykę, mógłbyś napisać na gg: 21206272

potrzebuje lekkiej pomocy z prawami keplera.
Z góry dziękuję
6 paź 20:41
Christopher:
Warunek równowagi cieczy w naczyniach połączonych−
równośc ciśnień na wybranym poziomie
m
1=ϱSh
2,m
2=ϱSh
1
h
1 − h
2 = Δh = ?
Zinterpretuj,przekształć i policz! (Odp: ok 7 cm)
6 paź 20:42