Dla jakich..
Opel: 1.Dla jakich wartości a i b wyrażenie a2 + 5b2 − 4ab − 2b + 2011 przyjmuję najmniejszą
wartość. Jaka to wartość ?
2.Dla jakich wartości x, y wyrażenie ax2 − x4 przyjmuje wartość największą. Jaka to wartość.
Proszę o pomoc. W jaki sposób mogę policzyć te zadania ?
6 paź 18:27
M4ciek: Podbijam
6 paź 18:49
Opel: w drugim przykładzie miało być 2x2 − x4
6 paź 18:52
Godzio:
przyjmij "b" jako parametr oblicz dla niego wierzchołek, podstaw, otrzymasz równanie kwadratowe
z b z którego ponownie obliczysz wierzchołek podstawisz i otrzymasz wartość
6 paź 18:58
Opel: Przyjąć jako parametr hmm.. nie mam pojęcia jak to zapisać
M4ciek ? rozumiesz jak to zrobić ?
6 paź 19:05
Godzio:
a2 − 4b
a + 5b
2 − 2b + 2011
| | −(−4b | |
wierzchołek: aw = |
| = 4b |
| | 1 | |
minimalna wartość:
W(4b) = 16b
2 − 16b
2 + 5b
2 − 2b + 2011 = 5b
2 − 2b + 2011
| | −(−2) | | 2 | |
wierzchołek: bw = |
| = |
| |
| | 5 | | 5 | |
minimalna wartość:
| | 2 | | 4 | | 4 | |
W( |
| ) = |
| − |
| + 2011 = 2011 |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
zgadza się ?
6 paź 19:07
Opel: | | −b | |
a wierzchołka nie oblicza się wzorem aw= |
| ? |
| | 2a | |
czyli a
w= u−{(−4b)}{2}=2b i tak samo w b
w?
6 paź 19:11
Godzio: no tak tak

walnąłem się pomyliłem z wzorami vieta

pozmieniaj sobie i wyjdzie Ci to co ma
wyjść
6 paź 19:12
Opel: | | −(4b) | |
czyli aw= − |
| czyli aw = 2b |
| | 2 | |
6 paź 19:13
Opel: ok dzięki wielkie
6 paź 19:13