Wykaż, że
Abc: Wykaż, że:
3√√5+2−3√√5−2=1
6 paź 17:47
student: przenieś jeden pierwiastek na drugą stronę i podnieś do kwadratu. Potem uporzątkuj i zostaw
kolejny pierwiastek po jednej stronie a resztę przenieś. Kolejnym krokiem jest podniesienie do
kwadratu. Dalej sobie poradzisz
6 paź 18:12
?: a jeśli mam takie zadanie:
wykaż, że:
3√9+4√5+3√9−4√5
jest liczbą naturalną?
próbuje i próbuje i mi nie wychodzi...
6 paź 18:34
kk: tam nie powinno być mnożenia przypadkiem?
6 paź 18:36
kk: jeśli powinno to zastosuj wzor skroconego mnozenia (a+b)(a−b)=a2−b2
6 paź 18:36
?: a no właśnie nie

co ty z moją panią od matmy nie ma tak łatwo ^^
6 paź 18:38
kk: @ up
6 paź 18:47
Godzio:
Skoro ma być liczbą naturalną to logiczne że można zapisać wyrażenie pod pierwiastekiem za
pomocą :
(x + y√5)3 i twoim zadaniem jest znalezienie tego
6 paź 18:48
Godzio:
albo w ten sposób:
(3 +
√5)
3 = 72 + 32
√5 /:8
| | 3 | | √5 | |
( |
| + |
| )3 = 9 + 4√5 |
| | 2 | | 2 | |
analogicznie drugie
6 paź 18:51
?: Dobre

sama bym na to raczej nie wpadła, już rozumiem, dzięki wielkie!

już teraz powinnam
umieć takie cuda rozwiązywać
6 paź 19:00