Prosze o pomoc w rozwiązaniu tego rownania wykladniczego
Karo:
6 paź 16:55
Jack:
Określ dziedzinę, następnie skorzystaj z proporcji (albo przemnóż obustronnie przez mianownik)
i zrób podstawienie t=3x, gdzie t>0.
6 paź 16:56
Karo: t=3
x gdzie t>0
(3
x−3
−x)(3
x+3
−x}=2(3
x−3
−x)
i tu wychodzi :
9
x+9
x−9
−x−9
x=6
x−3
−x
Dobrze
6 paź 18:23
Jack:
lewa strona dobrze, prawa niedobrze. Nie możesz mnozyć 2 przez 3x ponieważ 3 jest podniesiona
do potęgi... musisz zostawić to tak: 2*3x (podobnie −2*3−x).
Teraz zamień 9x na potęgę 3 i zrób wspomniane podstawienie.
6 paź 18:28
Karo: a 3
−x pozostawiam bez zmiany? Tak wiem tępa jestem z matmy
6 paź 18:33
Karo: czy też podstawiam to t?
6 paź 18:43
Jack:
koniecznie zamień.
3−x=(3x)−1
6 paź 18:48