Ciągi
Iga: Trzeci wyraz ciàgu arytmetycznego jest równy 10, a siódmy 42. Wyznacz pierwszy wyraz i różnicę
tego ciągu.
6 paź 16:24
M.: a3=a1+2r
a7=a1+6r
6 paź 16:26
Iga: i co dalej?
6 paź 16:33
M.: Podstawiasz.
10=a1+2r
42=a1+6r
Z pierwszego wyznaczasz a i podstawiasz do drugiego. Wyliczasz r.
6 paź 16:39
Iga: Dziękuje bardzo za pomoc
6 paź 16:44
M.: Jak Ci wyszło?
6 paź 16:45
M.: Powinno wyjść a1=−6 r=8
6 paź 16:46
Iga: tak właśnie wyszło :0 a wiesz może jak zrobi to zadanie : Wiadomo, że log 121 5√5 =a .
Wykaż, że log log 121 5√5 =34a
6 paź 16:48
M.: Przykro mi, nie wiem. W logarytmach sama potrzebuję pomocy...
6 paź 16:55
Iga: rozumiem
6 paź 16:59