Rozwiąż równania, nakładająć logarytm
EEEMKA: Rozwiąż równania, nakładająć logarytm 2x=32
42x−1=16
35x−8=9x−3
xlogx=10
6 paź 15:50
Gustlik: Trochę naokoło, ale można tak:
2x=32 /log2()
log22x=log232
xlog22=5
x=5
dwa kolejne przykłady podobnie − nakładasz logarytm o takiej samej podstawie, jak potęga, czyli
log4 i log3.
Ostatnie zrobić można tak:
xlogx=10 /log() D: x>0
logxlogx=log10
logx*logx=1
(logx)2=1
logx=1 v logx=−1
x=10 v x=0,1
10 paź 01:58
a: log14(12x−3)<−2
14 paź 17:40
bart: 2x=32
15 paź 14:56