potęgi
misia: Hey mam taki problem może ktoś pomoże obliczyć (2+2i)
48 jak z takim czymś się postępuję?

z góry dzięki
6 paź 13:48
Jack:
liczysz |z| i korzystasz z tw. Moivere'a.
6 paź 13:52
misia: Niby jak to się robi ? nie znam tego twierdzenia ?

nie da się inaczej?
6 paź 13:54
Jack:
Jesli z=x+iy, to
| | x | | y | |
najpierw liczysz |z|=√x2+y2, cos φ = |
| , sin φ = |
|
|
| | |z| | | |z| | |
i na koniec z
k=|z|
k(cos kφ +isin kφ).
6 paź 13:56
Jack:
to tzw. postać trygonometryczna. Zwykle udaje się sinφ i cosφ zamienić na liczby rzeczywiste.
6 paź 13:58
misia: Ja pierwszy raz o tym słyszę mógłbyś mi to rozpisać proszę

będę bardzo wdzięczna .
6 paź 14:03
Jack:
ok, co dokładnie masz z tym zrobić?
6 paź 14:04
misia: mam obliczyć i tak samo innymi przykładami z takimi potęgami dużymi
6 paź 14:06
Jack:
Ok, to zrobię jeden przykład
z=2+2i, |z|=
√22+22=2
√2
| | π | | π | |
z48=(2√2)48(cos 48* |
| +isin 48* |
| )= |
| | 4 | | 4 | |
=2
32*48(cos12π+isin12π)=2
72(1+0i)=2
72.
6 paź 14:11
misia: Aha i tak czarna magia to jak widzę , pierwszy raz słyszę o takiej metodzie , ale dzięki za
pomoc
6 paź 14:16
Jack:
jesteś licealistką czy już studentką?
6 paź 14:18
misia: 1 rok studiów zaczynam , ale jak widzę te zadania to masakra... pochodne już wolę liczyć bo są
prostsze.
6 paź 14:21
Jack:
jeśli jesteś na studiach to śmiało naucz się tej metody. Jest prosta i nie wymaga znajomości
nie wiadomo czego...
6 paź 14:25
misia: no chyba muszę innej rady nie ma , nie jest trudna ona , ale myślałam , że inaczej się to zrobi
, ale i tak wielkie dzięki za pomoc
6 paź 14:27
Jack:
zawsze można rozpisać z dwumianu Newtona... ale przy dużych potęgach to karkołomna metoda.
Powodzenia
6 paź 14:32
misia: A może mi powiesz jak z to obliczyć 2−i/3−4i?
6 paź 14:36
Jack:
trzeba rozszerzyć przez mianownik z przeciwnym znakiem. Dla liczb zesplonych mamy:
(x−iy)(x+iy)=x2+y2
6 paź 14:42
misia: Oki już wszystko rozumiem jak poradzić sobie z tymi zadaniami i bardzo dziękuję za pomoc , ale
wykładowca nie umie tłumaczyć tylko zadaje a wy sobie róbcie...
6 paź 14:47
Jack:
bywa.... przywykniesz do tego.
6 paź 14:52