matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz dziedzinę i rozwiąż równanie
małgosia:
2x
2x
− 1 =
2x+3
2x−3
6 paź 12:26
M:
21 kwi 19:36
M:
21 maj 21:06
Jinxia:
2x
2x
−1=
2x+3
2x−3
3
2x+3≠0 x≠−
2
3
2x−3≠0 x≠
2
3
3
D=ℛ\{−
,
}
2
2
2x
2x+3
2x
−
=
2x+3
2x+3
2x−3
−3
2x
=
2x+3
2x−3
−3(2x−3)=2x(2x+3) −6x+9=4x
2
+6x −4x
2
−12x+9=0 4x
2
+12x−9=0 Δ=144+144=288
√
Δ
=12
√
2
−12−12
√
2
x
1
=
8
12(−1−
√
2
3(−1−
√
2
x
1
=
=
8
2
−12+12
√
2
x
2
=
=3(−1+
√
2
}{2}
8
21 maj 22:17