Pomocy:(
Zagubiony..: Ze zbioru ( 1,2,3,4,5,6,7,8,9 ) losujemy kolejno dwa razy po jednej liczbie bez zwracania.
Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania:
a) dwa razy liczby nieparzystej
b) drugiej liczby nieparzystej
c) pierwszej liczby parzystej i drugiej nieparzystej
d) pierwszej liczby parzystej lub drugiej nieparzystej.
5 paź 23:50
Eta:
|Ω|= 9*8= 72
a) A −−− dwa razy liczba nieparzysta
nieparzyste: {1, 3,5,7,9}
|A|= 5*4= 20
P(A)=........
b) B −− za drugim razem nieparzysta , za pierwszym dowolna
mamy dwie sytuacje:
1/ jeżeli pierwsza jest parzysta : 4*5= 20
lub jeżeli pierwsza jest nieparzysta: 5*4=20
|B|= 20+20= 40
|C|= 4*5= 20
P(C)=........
d) | D| −−−− od wszystkich możliwych w zb. Ω odjąć
te ,które są : ( pierwsza parzysta i druga nieparzysta) czyli |C|
|D|= |Ω| − |C| = 72 −20 = 52
P(D) = ............
6 paź 00:15
Zagubiony..: Dziękuję Bardzo.
6 paź 00:19