optyka - soczewka płaskowklęsła
fizyka: Wiem jaki to forum, ale jako, że matma i fiza są do siebie w pewien sposób podobne i obie to
nauki ścisłe, jakby ktoś chciał i umiał proszę o rozwiązanie czegoś takiego.. :
W odległości 20 cm od soczewki płasko−wklęsłej umieszczono przedmiot o wysokości 5 cm. Oblicz
a) w jakiej odległości powstanie obraz
b) jaka będzie wysokość tego obrazu
c) jaka jest zdolność skupiająca tej soczewki
d) określ jaki to obraz.
Soczewka jest wykonana z materiału o współczynniku załamania 1,5, a promień krzywizny tej
soczewki wynosi 30 cm.
Dla mnie total czarna magia.
5 paź 23:32
Christopher:
a) 15 cm
b) 3,75 cm
c) −1,(6) D
d) pozorny(urojony),prosty,pomniejszony
6 paź 16:52
fizyka: Wow, dzięki, myślałam, że będzie wraz z obliczeniami, ale luz
6 paź 20:08
Christopher:
Oto biega,że najlepiej wypracować sobie własny sposób liczenia
7 paź 07:19
fizyka: Taak, tylko mi to jest do niczego nie potrzebne. Nie będę zdawać fizyki na maturze ani w żadnej
innej mierze nie wiążę z nią swej przyszłości. Potrzebuję tego jedynie do zaliczenia pracy
semestralnej.
Czy wie ktoś jakie typy reakcji zachodzą w reaktorze jądrowym RBMK? Proszę o pomoc
30 paź 22:15
fizyka: Może to ktoś sprawdzić?
| | 1 | | 1 | | 1 | |
a) |
| =(n−1)( |
| + |
| )
|
| | f | | r1 | | r1 | |
y=0,15m
y=15cm
A'B'=3,75 [cm]
| | 5 | |
z= − |
| tu właśnie tylko coś takiego wychodzi. To jest poprawnie?
|
| | 3 | |
d) pozorny, prosty, pomniejszony, powstanie w odległości −f<y<0 ? Do tego chyba nie trzeba
rysunku?
10 lis 22:59
Bozena55:
11 lis 11:40
fizyka: ? ponawiam pytanie...
11 lis 19:28