roywiąż równanie
waldek: prosze o pomoc
3x+
√2x−1=2(4−
√2x−1)
3x+
√2x−1=8−2
√2x−1 | ()
2
9x
2+2*3x*
√2x−1+2x−1=64−2*8*2
√2x−1+4*(2x−1)
czy moja droga do rozwiązania jest dobra? czy może jest lepsza możliwość
5 paź 23:26
M4ciek: Dobra droga
5 paź 23:28
Eta:
2 sposób:
założenie 2x −1 ≥0 => x ≥
12
zastosuj podstawienie:
√2x−1= t , t>0 to 2x −1= t
2
zatem:
dokończ, wybierz "t" >0
nieco "koślawy" wynik, ale poprawny !
6 paź 00:00
think: oraz jeszcze jeden warunek, 4−√2x−1 ≠ 0
6 paź 07:42
waldek:
3(t
2+1) + t =16 − 4t
3t
2+3=16−4t
3t
2+4t=13
3(2x−1)+4
√2x−1=13
6x−3+4
√2x−1=13
| | 11−4√3 | |
i jakoś to nie daje mi tego x= |
| wyniku, co robie żle  |
| | 3 | |
6 paź 08:53
think: 3t2 + 4t − 13 = 0
Δ = ...
t1 = ...
t 2= ....
Przy czym pamiętasz, że tylko t > 0 jest dobrym rozwiązaniem i jak już Ci wyjdzie jakies t,
dopiero wtedy odwracasz podstawienie.
6 paź 13:20