wyznacz wartość k
dychu: Wykres funkcji f(x)=−2x2−8x+3 przesunięto o wektor u, otrzymując wykres funkcji
g(x)=−2(x−2)2+10 . Wektor u=a+kb gdzie a[2,−3], b[1,1]. Wyznacz wartość k . (u,a,b to
wektory)
5 paź 22:39
think: u = [2, −3] + [k,k] = [2 + k, −3 + k]
f(x − (2 + k)) + k − 3 = g(x)
−2(x − 2 − k)2 − 8(x − 2 − k) + 3 + k − 3 = −2(x − 2)2 + 10
5 paź 22:52
dychu: a gdzie się podział wektor b?
5 paź 22:56
think: kb = k[1,1] = [k,k]
5 paź 22:57
dychu: A nie można zrobić tak żeby wyliczyć najpierw wektor u który będzie się równał [4,−1] chyba. a
następnie podstawić
5 paź 23:01
think: no to jeśli ten wektor tyle wynosi to przyrównaj
[2 + k, −3 + k] = [4, − 1] ⇒
2 + k = 4
−3 + k = −1
i rozwiąż taki układ równań, przecież nie twierdzę że nie można
5 paź 23:03
Jurek: f(x)=−2x2−8x+3=−2(x2+4x)+3=−2(x2+4x+4−4)+3=−2(x+2)2+8+3=−2(x+2)2+11
zatem funkcję przesunięto o wektor [4;−1]
2+k=4
−3+k=−1 k=2
5 paź 23:04
dychu: dzięki. o to mi chodziło
5 paź 23:05